Diumenge acomiadem el segon mes de l’any amb avorriment meteorològic, amb variables de bonança i poca fred. També acomiadem l’hivern meteorològic. El febrer és el darrer mes de l’hivern meteorològic que, juntament amb el desembre i el gener, són –en teoria- el mesos més freds de l’any. Així doncs s’acaba el febrer, i ho fa amb temperatures anormalment més altes del que tocaria i amb pluviometria escassa, a la Bisbal. El mes de febrer és un mes variable, poc definit, i això queda clar al refranyer popular que diu “Pel febrer, un dia al sol i un altre al braser”. Si agafem dades del Servei Meteorològic de Catalunya, cap dia de glaçada i molts dies de temperatures màximes passant dels 15 graus, ens ratifiquen que no ha fet fred. Fins i tot algun dia marcant màximes bastant càlides, com el dia 2 que el termòmetre va pujar a 20,6ºC. La pluja acumulada han estat 33,7 litres amb registres molt petits i amb cap episodi generós. I aquest cap de setmana que comencem no sembla que hagi d’arreglar la tendència poc convincent del febrer.
En el marc d’un context atmosfèric d’altes pressions i estabilitat, amb el pas d’un petit front, avui, divendres, repetim la dinàmica que ja hem après de les últimes jornades: matí més fresc, amb núvols baixos i petites zones de boira, i migdia més assolellat i càlid. I si no fos per petites variacions, dissabte i diumenge tindrem la mateixa previsió. El titular diferencial el trobarem en la davallada del termòmetre, ambient de tramuntana i estat del cel variable que pot portar algun plugim molt petit dissabte a la tarda-vespre.
L’olor d’equinocci i l’aspecte primaveral del nostre entorn paisatgístic més proper ja és evident, però hem d’estar atents al mes de març que dilluns començarà encara amb inèrcia poc freda i poc canviant. Atents perquè ja s’entreveuen canvis. Llavors haurem de fer servir un dels refranys més conegut de la meteorologia popular: “Març, marçot, mata a la vella i a la jove si pot”.
*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.
“