17 maig de 2019 a les 19:49

Previsió meteorològica: al cel cabretes…

La situació pre-estival que es presentava amb la setmana que anem acomiadiant hauria canviat amb la prèvia al cel d’ahir, dijous a la tarda. L’avantsala del canvi de situació va arribar dibuixat a l’atmosfera amb les conegudes cabretes: aquest núvols que anuncien aire fred al cel amb una situació de pluja imminent.

La pertorbació responsable del canvi de temps ens escombrarà avui divendres, i tal com hem vist i viscut, ha deixat el matí amb ruixats moderats i paraigües indispensables per sortir al carrer. Els mapes isobàrics ens il·lustren una situació típica del mes de maig.

La situació ens ha arribat de ponent i ha anat entrant cap a llevant. I de les comarques tarragonines ha anat evolucionant cap a les barcelonines per acabar a casa nostra. En el moment de fer aquesta previsió, a la Bisbal, ja havíem recollit 7,5 litres precipitats bàsicament durant les primeres hores del matí.

El cap de setmana es presenta insegur i inestable. Grans paraules per definir un cap de setmana de maig i per englobar totes les previsions possibles o, fins i tot, per incloure els imprevistos en previsibles. Però la definició de l’atmosfera serà així de capritxosa. Estarem pendents dels ruixats i de les nuvolades tant dissabte com diumenge.

Tenint en compte que l’ull de la pertorbació ja ens ha passat per sobre, intentarem afinar una mica més a la zona de la Bisbal: dissabte no podrem descartar el risc de pluja en cap moment del dia, incrementant-se’n més la possibilitat de cara a la tarda. Diumenge s’obriran més clarianes al matí però a la tarda la inestabilitat tornarà a marcar la seva pauta al cel.

La pluja és un dels titulars meteorològics pel cap de setmana, però l’altre serà la reculada de les temperatures que ens farà tornar agafar peces de roba que ja havíem guardat per la propera temporada de fred. Aquesta fred tardana que ens ha regalat nevades a cotes relativament baixes per l’època de l’any podria repetir l’anècdota durant el cap de setmana.

Començàvem amb un titular i una foto il·lustrativa d’aquest. I acabarem amb un final complementant-ho tot plegat: …a terra pastetes.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.