25 gener de 2019 a les 20:17

Previsió meteorològica: ambient fred, hivernal

Tres dades passades numèriques –de l’estació del SMC- per presentar la previsió d’aquesta cap de setmana: -2,2ºC de temperatura mínima i 16.3ºC de temperatura màxima aquesta setmana i 70.6km/h de velocitat punta de tramuntana.

Si només disposéssim d’aquestes variables per endevinar si el temps ha estat fred o càlid, endevinaríem de seguida que estem davant de dades hivernals. I és que aquesta setmana hem passat la primera glopada hivernal contundent d’enguany: hi ha hagut la primera gran nevada de l’any a tot el Pirineu amb gruixos molt importants a totes les cotes i zones. i aquí, a la Bisbal, la part visible ha vingut per dies d’ambient gèlid amb vent de tramuntana que s’ha cuidat d’augmentar-ne la incomoditat de la fred als nostres cossos. Una situació que començava dimecres amb el pas d’un front que ens afectava amb nuvolositat abundant al matí deixant quatre gotes i agafant protagonisme la tramuntana de cara a la tarda, i essent dijous el meteor més destacable a la capital baix empordanesa.

Avui divendres l’hem passat amb ressaca de tramuntana violenta, i encara amb alguna nevada residual al Pirineu més occidental, però amb sol a migdia que ha ajudat a remuntar una mica els termòmetres deprimits. I per davant tenim un cap de setmana que cal esperar fred però tranquil. Demà, dissabte, el dia quedarà més benèvol i estable però tenint en compte la tramuntana que haurà bufat les últimes hores tindrem dos titulars: celatges blaus i poca humitat amb risc d’enrampades a tot arreu i matinada de dissabte a diumenge molt freda. Diumenge un nou front arribarà per portar ruixats de tarda i  una reculada del mercuri que plantejarà els últims dies de mes freds i grisos.

L’ambient de nord i les conseqüències que porta aquesta predicció no ens abandonaran la propera setmana. Així doncs, a casa nostra, a partir de dilluns la tramuntana tornarà a prendre protagonisme i tornarà a deixar l’ambient de ple hivern. A la zona pirinenca aquesta situació suposarà una nova nevada. L’ambient fred no ens vol abandonar: el mes de gener ha de fer fred.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.