14 gener de 2022 a les 21:55

Previsió meteorològica: anticicló hivernal

|

Dies plàcids al cel arreu de la geografia catalana. Dies plàcids al cel del territori bisbalenc. Dies plàcids que hem passat i dies plàcids que passarem. I aquest cap de setmana seguirem immersos dintre el radi d’acció de l’anticicló d’hivern. Les altes pressions allargaran els seus tentacles a totes les contrades de la nostra població bisbalenca, i no discriminaran cap hora del dia. Cada moment de les jornades donaran pistes als bons observadors del cel.

Noticiable a la previsió seran les temperatures mínimes que, dia a dia, aniran superant-se a causa de les nits serenes que tindrem, i sobretot també a causa de l’absència de ventilació tant vertical com horitzontal. Els migdies seran radiants, amb estabilitat amb majúscules però amb ambient poc càlid. Tindrem aquella sensació d’estar confortables quan el sol ens escalfa, però a l’ombra de seguida necessitarem escalfor addicional. La temperatura màxima tant dissabte com diumenge quedarà propera als 14 graus, i la mínima serà cada dia una mica freda, quedant al voltant dels -2 graus.

Diversos són els senyals que l’atmosfera ens ensenyarà per indicar-nos l’episodi anticiclònic que tindrem: glaçades matineres, amb gebre blanc a les zones més obagues, dies de sol esmorteït, poc efectiu però molt vàlid per combatre la fred, boirines, jornades d’estabilitat màxima i temperatures objectivament poc altes. I pels més intrèpids, i molt fàcil de veure aquests dies, l’observació de l’ombra de la Terra, en el moment de la posta o en el moment de néixer el dia. Les tonalitats ataronjades-vermelloses a la part superior del cel que queden delimitades a la zona inferior, per un color blau més fosc, és el que anomenem l’ombra de la terra. Aquest fenomen pot observar-se poca estona i sempre amb el permís de la nitidesa del cel i segons la qualitat de l’aire sigui suficientment bona. I aquests dies de calma, a falta de moviment meteorològic és una alternativa per passar un bona estona d’observació atmosfèrica.

Pel què fa a la previsió per la propera setmana no té gaire ganes de canviar: pocs matisos dins un context de fred anticiclònic, sense precipitacions a la vista.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.