29 setembre de 2023 a les 8:31

Previsió meteorològica: calor d’estiu en temps de tardor

Aquest cap de setmana, que tancarà el setembre i començarà l’octubre, no tindrà gaire moviment al cel bisbalenc. Però tampoc tindrà gaire moviment arreu del territori català. L’anticicló ens té abraçats i això és sinònim d’estabilitat absoluta, absència de núvols, o en tot cas, núvols prims, boirines i pocs canvis a l’atmosfera.

La imatge enllaçada per la previsió meteorològica bisbalenca del cap de setmana és del passeig Marimon Asprer. El passeig és el lloc bisbalenc ideal on anar a buscar la fresca, en moments de calor màxima. Els més observadors veuran que el fullatge dels plàtans encara és ben verd i les fulles ni groguegen ni estan en procés de caiguda. Sembla talment una imatge estival i aquest cap de setmana potser anirà bé que la ufana dels plàtans sigui estival encara perquè haurem de buscar-hi el refugi de calor. Aquest final de setmana promet ser amb termòmetres que pujaran amb contundència i sense contemplacions. I tot això barrejat amb l’escassetat de pluja que ens toca viure estarem a davant d’un cap de setmana amb regust totalment estival i fora de lloc.

La pluviometria del mes de setembre, amb les dades de l’estació del company Jesús Martí, ha estat  de 41,4 litres. Dels 30 dies del mes, només han plogut 4 dies, els altres 26, no. I no tenim una previsió gaire optimista per pluja a 10-15 dies vista. I és per això, i per la manca de pluviometria que arrosseguem des de fa molt temps, que aquesta setmana, a la nostra població, s’ha fet necessari declarar l’entrada en estat d’alerta per sequera hidrològica.

Així doncs, el cap de setmana es presenta amb calor desmesurada per l’època de l’any que ens trobem. Sense canvis a la vista i sense pluja. Amb sol i algun fenomen de núvols prims o boirines molt escasses, i estabilitat absoluta. Les temperatures màximes del cap de setmana aniran dels 30-31ºC avui, divendres, als 33ºC demà, dissabte, i calor estival diumenge ratllant els 35ºC. Els matins podran ser frescots i quedaran propers als 15ºC. I quedaria per veure com tindrem la setmana que ve, que en principi podem dir que serà sense pluja i amb de moderació de temperatures.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.