31 juliol de 2020 a les 18:18

Previsió meteorològica: calorada contundent

Que a plenes dates de canícula faci calor no és un fet noticiable però la gent en parla com si fos la cosa més inimaginable. I si féssim un estudi dels temes que més es parlen aquests dies al carrer, sens dubte, seria la meteorologia contundentment càlida, com si es tractés d’un fet rar. El motiu inqüestionable és que aquesta setmana hem assolit les temperatures més altes del que portem de 2020, tant pel que fa a valors absoluts com a valors sostinguts. I amb humitats molt elevades, per acabar d’arrodonir: provocant sensacions de xafogor molt elevades. El dilluns passat, amb 35,1ºC –segons dada del Servei Meteorològic de Catalunya- vam tenir la temperatura més alta de l’any i avui, divendres, no la tindrem amb número absolut però l’índex d’humitat elevat que hi ha a l’ambient està posant a prova les capacitats individuals de combatre la calor.

Quan combinem temperatura elevada de l’aire amb la seva humitat relativa ens dona la temperatura de xafogor, que és la temperatura que el cos percep realment. El nostre cos percep molta xafogor quan tenim una combinació de valors alts del mercuri amb valors alts d’humitat relativa. Això provoca que la sensació de benestar disminueixi considerablement. És més fàcil combatre calor amb poca humitat relativa que amb índexs alts d’humitat relativa. I aquests dies les previsions van cap a aquest sentit. Només una petita variació pot salvar-nos de cara a diumenge: el pas d’un front que obrirà un nou escenari de més núvols i aire de nord una mica més fresc.

Demà, dissabte, el dia encara es presentarà amb temperatures extremes. Ja vindrem d’una nit de mal dormir i durant el dia no tindrem gaire treva. El Sol serà de mes d’agost: sufocant i implacable. A migdia, segurament, tornarem a marcar els 35ºC. I diumenge es presenta amb disminució del termòmetre i ennuvola ment progressiu del cel, tot esperant un inici de setmana vinent més relaxant, tèrmicament parlant.

*Aquesta notícia ha estast publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà. Foto: Josep Agustí Sánchez