26 octubre de 2018 a les 19:51

Previsió meteorològica: canvi d’armari i canvi d’hora

Deixem enrere la darrera setmana del mes d’octubre que ha servit per fer l’últim tast de temperatures càlides de l’any, i també, perquè la meteorologia s’estabilitzi deixant jornades plàcides amb molta diferència amb les temperatures mínimes i les màximes. I ara l’atmosfera prepara la primera sotragada prehivernal.

Caldrà tenir en compte diversos aspectes per entendre la meteorologia d’aquest cap de setmana. Es passarà de la tranquil·litat absoluta que marcava l’anticicló a l’enrenou que portarà un canvi de situació, que arrencarà de terres més septentrionals i que combinarà una baixa que es formarà al Mediterrani. A grans trets això portarà tramuntana i molta fred, preciptacions abundants que suposaran la primera nevada a cotes mitjanes a la cara sud pirinenca, i pràcticament a qualsevol cota a la cara nord.

Així doncs, aquest cap de setmana s’inaugurarà la nova temporada oficial de la roba d’hivern i els jerseis i les jaquetes prendran el protagonisme a les mànigues curtes. La comparació és sorprenent perquè mentre el cap de setmana passat gaudíem de temperatures de luxe al migdia, i aquest dimecres passat el termòmetre va pujar a 29,1ºC, víctima de la tramuntana reescalfada, aquest dissabte i diumenge amb prou feines es passarà dels 14ºC. Aquesta serà la conseqüència més visible que hi haurà en aquest nou episodi meteorològic.

Així doncs, després del progressiu ennuvolament del cel d’avui divendres, de cares a demà matí les precipitacions aniran viatjant de sud-oest a nord-est. I encara el gruix de la fred no haurà arribat fins que a la tarda es combinarà la pluja i la baixada de les temperatures. La pluja que s’espera aquí podrà ser d’entre 10-20 litres per metre quadrat i serà bàsicament entre el migdia i el vespre o nit, i serà de les zones del principat on se n’acumularà més. A la tarda, ja haurà entrat l’aire fred i això, juntament amb la tramuntana que bufarà forta, deixarà el final de la jornada plenament hivernal. Les precipitacions seran bastant generals a tot Catalunya, però les zones més afavorides seran la costa de Barcelona i Girona. La nevada al Pirineu també serà notícia. Per diumenge, el sotasignat fa una aposta clara per la variabilitat i el temps insegur amb ruixats inconnexos i amb temperatures que encara seran molt fredes.

El canvi d’hora també serà un nou peatge per començar el diumenge. Dormirem una hora més i un altre any, tornarem a endarrerir els rellotges a la matinada tornant a posar en dubte la utilitat d’aquest canvi d’hora com a millora de l’eficiència en el consum elèctric.

Per la propera setmana la meteorologia quedarà ja en mode hivern fred i plujós i de moment no sembla que vulgui trencar aquesta dinàmica. Per tant, per Tots Sants, i feia molts anys que no passava, les castanyes i els moniatos calents vindran molt bé per combatre la fred.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.