18 gener de 2019 a les 18:59

Previsió meteorològica: cap de setmana canviant amb previsió de més fred

Hem arribat a mitjans de gener i la meteorologia s’ha manifestat poc freda i amb poca precipitació. Una indecisió atmosfèrica que no deixa de ser frustrant des del punt de vista dels apassionats al cel. Però, de mica en mica, els fanàtics de les inclemències meteorològiques podrem estar d’enhorabona perquè es comencen a entreveure moviments hivernals que una nova situació ens regalarà. Això serà la propera setmana quan hi haurà un refredament general a tot el principat i aquest fet transportarà a un final de gener amb comportament de cru hivern.

De moment, la previsió per demà dissabte i diumenge deixarà un progressiva disminució del termòmetre. Difícilment les temperatures podran pujar a més de 12ºC durant el cap de setmana. Pel què fa al cel, creuarà una pertorbació poc contundent entre la tarda-vespre de dissabte i matinada-matí de diumenge. Això suposarà un dissabte de sol al matí, però amb fred i amb boires més a l’interior. I una tarda-vespre amb progressiu augment dels núvols de ponent a llevant que deixaran una primera part de diumenge amb plugims poc destacables marcant l’última jornada de la setmana com a inestable, tot i que amb el pas de les hores s’esvairà tot el gruix de la nuvolada cap punts més orientals.

La noticia important la tenim reservada per l’última setmana de mes. Primer caldrà acomiadar l’anticicló sense més contemplacions: ja ha fet la guitza uns quants dies. I la pertorbació que ens creuarà aquest cap de setmana obrirà la porta a situacions noves que seran amb un denominador comú: molta fred, fred de cru hivern. I la combinació d’aquest aire tan fred amb vents humits del Mediterrani podrà posar el terreny abonat a possibles precipitacions en forma de neu a cotes poc habituals i aquí, a la Bisbal. Caldrà estar atent a partir de dimecres. Alguna volva podria precipitar i alegrar la geografia bisbalenca poc habituada a aquest meteor. No cal dir que el Pirineu quedarà innivat com mai ho ha estat aquesta temporada: gruixos importants cauran a totes les zones i cotes de la serralada. Caldrà seguir bé la previsió meteorològica perquè anirà en portada informativa tota la setmana i la neu en serà el motiu.

Pels apassionats de l’astronomia, també és important apuntar bé la data de la nit de dilluns a dimarts: un eclipsi lunar es podrà veure la matinada de dimarts entre les 3.36h i les 6.43h. Tot i això, la darrera fase ja no es veurà perquè s’estarà fent de dia. No cal dir que per veure’l caldrà abrigar-se molt. Durant els propers dies l’observació del cel farà gaudir!

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.