1 febrer de 2019 a les 19:02

Previsió meteorològica: cap de setmana de la Candelera

La baixada de pressió tan evident que hem viscut avui, divendres, és motiu explicatiu suficient per saber que la meteorologia està revoltada molt a prop nostre. En el moment de tancar la redacció d’aquesta previsió el baròmetre marcava 987hPa. I d’això n’és la responsable una profundíssima pertorbació cantàbrica que situarà el seu centre d’acció al Golf de Biscaia i que ens afectarà a la seva part més de recer.

Tot això anirà amb conjunció amb la Candelera d’enguany, què se celebra demà, dissabte. Una data que la saviesa popular marca com dia de previsió per saber com acabarà d’afectar-nos l’hivern. Diu: «Si la Candelera plora l’hivern és fora, si la Candelera riu l’hivern és viu». I es guarda un as a la màniga per no equivocar-se: «Tan si plora com si riu, l’hivern és viu».

El cas és que la previsió per aquest cap de setmana és d’una mini-entrada d’aire fred potent, sobtada i curta. Demà dissabte el dia serà amb intervals de núvols i vent de tramuntana. La previsió és tan suculenta que tampoc podem descartar algun ruixat convectiu de curta durada a la zona bisbalenca. Això seria més probable a la tarda. De cares a diumenge hi haurà més estones de sol però amenitzat per la tramuntana, que es reforçarà però amb les hores aniria perdent força. Tot el cap de setmana la fred serà ben viva: l’hivern tornarà a repetir-nos que vol protagonisme.

La Candelera no tindrà un patró molt clar al cel ni tampoc les seves conseqüències al nostre territori. Sembla que tendirà més a riure que a plorar i sabent com acaba el refrany ja sabem com serà el futur hivernal. Hem d’esperar que la meteorologia no tingui jocs tan potents com l’onada de fred que estan vivint el centre-oest dels Estats Units amb temperatures d’entre -40º i -50º!

Per de moment, la propera setmana es tornarà a estabilitzar l’atmosfera i el resultat d’això en seran les nits fredes i els dies amb increment del termòmetres. A veure que ens prepararà el febrer…

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.