17 novembre de 2023 a les 9:40

Previsió meteorològica: cap de setmana de novembre primaveral

Aquest cap de setmana tornaran a pujar les temperatures i no tindrem precipitacions. Algú pot pensar que aquesta previsió fa dies que es va repetint. No hi ha gaire res més per explicar perquè és la dinàmica atmosfèrica d’aquests dies. Una dinàmica que ens està deixant un novembre anormalment càlid i poc plujós.

Aquesta mateixa setmana el Servei Meteorològic de Catalunya publicava un informe on quedava ben explícit el moment d’excepcionalitat pluviomètrica que estem vivint, i que fa uns anys que dura.  Aquest informe d’estat de la sequera posa en evidència la intensitat del dèficit pluviomètric, la persistència i el grau territorial que engloba aquesta situació de manca de pluges. Podeu consultar la notícia a través d’aquest enllaç.

Amb dades del company Jesús Martí, observem que partint d’una mitjana anual pluviomètrica, a la Bisbal, d’uns 700-750mm, aquests últims tres anys la pluja ha mancat molt. Concretament, l’any 2021 amb 488.8mm i l’any 2022 amb 528.60mm. vam tenir -aproximadament- un 35% menys de pluja que la mitjana. I enguany, partint de la base que estem a mitjan novembre i fent el prorrateig corresponent, només han plogut 366.80mm, entre un 40-45% menys de la mitjana. Les dades són clares, però fins a dia d’avui no podíem fer previsions optimistes, i el dia a dia d’absència de pluja i temperatures anormalment altes fa molts mesos que dura.

I ens tornem a posar amb un final de setmana de previsió d’absència de pluja i de temperatures altes. I comencem avui divendres amb dia que serà amb intervals de núvols i molta estabilitat, una jornada que estarà guiada per pressions anticiclòniques i que tindrà l’aire de tramuntana fluix que el farà menys càlid. Esperem un termòmetre màxim que podrà passar poc dels 15ºC. Pel cap de setmana, bàsicament sol al cel, temperatures altes i bonança. Demà dissabte pujada de la temperatura que serà important d’entre 3 i 5ºC. Situació que també es repetirà diumenge fins i tot podent pujar algun grau més amb la temperatura màxima de la jornada.

I ja de cara a dilluns, dimarts i dimecres començarem una nova setmana amb noves sensacions meteorològiques que ens traslladaran a uns dies inestables i amb temperatures que es refredaran a mesura que vagin passant les jornades.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.