1 abril de 2022 a les 17:43

Previsió meteorològica: cap de setmana de primavera hivernal

Vam acabar el mes de març ahir mateix, i el vam acabar amb pluja, a la nostra població. Pluja, que ja vam explicar dies enrere, que ens ha rescatat del dèficit pluviomètric. El mes de març a la Bisbal, ha estat bastant plujós i molt ennuvolat. Els 171 litres que hem acumulat, fins el moment de tancar la informació que són les 8 del vespre, han anat molt bé i ja se’n veu l’alegria del territori si observem el riu Daró que ha tornat a refermar el seu cabal.
I avui comencem el mes d’abril. I l’encetem amb fred hivernal. A nivell general tindrem una baixa mediterrània combinada amb una irrupció àrtica: d’entrada, un còctel explosiu. I si a més hi sumem que ja fa alguns dies que estàvem tenint l’ambient mitjanament càlid, la mescla donarà molt joc meteorològic. Aquest tipus de situació és molt típica de primavera i ens fa preveure temperatures en clar descens a la nostra zona. L’argument de tot plegat és perquè un anticicló més al nord nostre, proper a les Illes Britàniques, ens impulsarà vents de zones fredes septentrionals, que en aquest cas es combinaran amb una zona de baixes pressions mediterrànies. Encara que ens sembli estrany que una invasió polar ens visiti a principi d’abril no ho és perquè aquest tipus d’episodis són molt més freqüents a les estacions equinoccials que durant l’estiu o durant l’hivern.
Així doncs, la previsió ens fa estar atents a un episodi que començarà avui, divendres, hivernal amb tres components bàsics: termòmetres molt freds. Començarem abril amb molta fred i només pujarem poc més de 10-12 en el moment de màxima. Ruixats tempestuosos, intensos i amb possibilitat ben probable de neu granulada, calamarsa o calabruix. I vent de tramuntana moderada.
Demà ,dissabte, podríem tenir un dia bastant assolellat. Tot i això, serà el dia més fred de la setmana. El sol es combinarà amb els núvols però serà un bon aliat perquè tornarem a quedar-nos curts de termòmetres. Glaçarà i anirem dels 0 graus mínims als poc més de 10-12 màxims, altra vegada. Però la sensació que ens quedarà serà d’un dia menys dolent.
I per diumenge quedaria la part postfrontal, que tenint en compte com quedarà tot configurat, a la Bisbal podrà ser un dia amb alt component inestable i amb molts ingredients d’incertesa que ens fan pensar amb indicis clars d’una nova jornada de ruixats anàrquics amb horari i durada indeterminats, però que fan pensar altra vegada amb possibilitat de calamarsa o calabruix.
Un cap de setmana amb molta teca meteorològica que hem intentat sintetitzar, argumentar i ordenar. I que de ben segur serà de bon servei, però amb situacions així el comportament sorprenent juga un factor important que no l’hem d’ometre. I per la setmana vinent costarà de remuntar el mercuri amb encara aire de tramuntana i fred ben palpable a l’ambient.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.