8 novembre de 2019 a les 17:45

Previsió meteorològica: cap de setmana de tardor avançada

Estem vivint la primera fredorada de la nova temporada i aquest cap de setmana serà el primer que notarem que la tardor avança amb decisió, amb variables d’inestabilitat i fred. Res a recriminar-li a aquesta estació equinoccial que de moment s’està comportant amb racionalitat meteorològica. Dies enrere va ploure amb contundència, d’uns dies cap aquí planteja jornades inestables amb variabilitat i ruixats inconnexos com denominador comú, i ara ens planteja l’altre gran ingredient per acomodar el calendari a l’atmosfera : la fred. Una variable que hem començat a notar aquesta setmana i que durant el cap de setmana quedarà ratificat.

Fent una ullada a les dades de temperatura mínima del Servei Meteorològic a l’estació de La Bisbal podem treure conclusions ben clares. Dilluns 7.4ºC, dimarts 6.9ºC, dimecres 5.1ºC, dijous 6ºC i avui divendres 4.3ºC. La tendència és ben clara cap a la davallada del termòmetre, discriminant el dijous que podríem considerar com a poc rellevant enmig de la tendència clara a la baixada dels valors. Mirant dades també observem la variabilitat pluviomètrica : dilluns 0.5 litres, dimarts 2.5 litres, dimecres no va precipitar, dijous 1.5 litres i avui divendres, tot i les nuvolades convectives no ha precipitat. Tot molt tardorenc. Tot de tardor molt avançada.

I el cap de setmana hem de preveure el seguiment de la dinàmica que ha començat aquesta setmana. La fred serà la protagonista intensificant-se una mica més, sobretot de cares a diumenge.

Demà, dissabte, tindrem el dia bàsicament assolellat però fred, amb aire de component nord-oest. Les temperatures estaran entre els 3ºC de temperatura mínima i els 15ºC de màxima. El diumenge electoral serà rúfol. Un nou front ens escombrarà i això suposarà algun moment amb ratxes de tramuntana, així com també risc de ruixats. I tota aquesta combinació deixarà les temperatures una mica més baixes a ple dia, amb la temperatura màxima per sota els 15ºC però per contrapartida amb la temperatura mínima que podrà pujar una mica més.

Dinàmica de tardor avançada per un novembre que té ganes de fer veure que anem inexorablement cap a l’hivern. Amb previsió de nous embats freds i noves pertorbacions preparades per actuar. N’anirem parlant.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.