23 febrer de 2018 a les 18:30

Previsió meteorològica: cap de setmana fred però assolellat

Des de dimarts passat, les dues banderes situades al principi del passeig Marimon Asprer –la senyera i la de la Bisbal- no han deixat d’onejar de nord a sud, tal com es pot observar a la fotografia adjunta. Aquest és un del signes evidents que indiquen que la tramuntana bufa amb força. El vent del nord fred i insistent que hem viscut els darrers dies ha provocat aquest fet.

I es presenta un cap de setmana hivernal, relativament normal però assolellat. El dissabte serà bàsicament amb Sol arreu del territori català, i la Bisbal no en serà cap excepció. El dia arrencarà amb temperatura mínima molt baixa i glaçada, però, per contrapartida, al migdia amb el Sol picarà fort i es tindrà més sensació de confort. Però serà una falsa sensació: el termòmetre difícilment passarà de més de 12ºC. Diumenge el dia despertarà amb el termòmetre sota zero però, malgrat el dia serà una mica més ennuvolat, la temperatura del migdia serà més alta.

Tot i això, la notícia meteorològica, sens dubte, es prepara per arribar durant la setmana vinent. Ja fa dies que els models meteorològics hi insisteixen: uns més i d’altres menys. Amb la forta baixada de temperatures que hi haurà a partir de dilluns arreu del continent europeu s’espera un possible episodi de neu a cotes baixes. Tot això és a causa d’un potent anticicló situat en les posicions més septentrionals que farà arribar una massa d’aire molt freda que afectarà tot Europa sense excepció. La combinació i el xoc d’aquest aire fred siberià amb una baixa provinent de les Açores impulsarà vents allevantats i podrien provocar una nevada que a hores d’ara es preveu general a tot Catalunya.

L’episodi començarà dilluns amb una progressiva ennuvolada. De cares a la tarda ja començarien les primeres nevades baixant de cota ja cota nivell de mar. I dimarts seria el dia fort de la nevada: amb neu a qualsevol cota, seguit d’un dimecres i un dijous encara amb precipitacions de neu. A més, es preveu una situació de molta fred i glaçades, que es faran generalitzades arreu del territori català.

Vista aquesta situació excepcional, les previsions meteorològiques han de ser enteses com una eina de prevenció. I és que, tot i que la ciència de l’atmosfera és encara difícil de pronosticar, cada dia hi ha més precisió en les previsions. Per tant, i com a precaució, cal romandre atents a les diferents actualitzacions de les previsions meteorològiques, consultar els avisos de situació de risc del Sevei de Meteorologia de Catalunya i seguir els consells preventius que proposa el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya al seu web.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.