21 juny de 2019 a les 19:22

Previsió meteorològica: comença el gran circ de l’estiu

Repics de tambors: “rantaplà, rantataplà, rantataplà…” rematada al plat d’atac: “crash!” Són les 17.54 de la tarda d’avui divendres 21 de juny i amb tots vostès, després d’una primavera poc convincent, comença l’espectacle. S’obre el teló. L’estiu, amb totes les seves habilitats, presenta un nou espectacle ple d’emocions i riscos: La calor ha arribat per quedar-se. Aplaudiments (alguns pocs conformes amb la nova situació).

L’estiu comença aquesta tarda i ho fa, primer, deixant-nos respirar una mica i precedit d’una situació d’inestabilitat i tempestes, com si sabés que ens espera una temporada de calor forta i poca pluja. Una nova estació que durarà 93 dies i 15 hores, fins al 23 de setembre. Un nou espectacle que si hem de regir-nos amb les previsions estacionals serà amb temperatures dins la mitjana climàtica i amb règim de pluges també molt semblant al què ens té habituats. Només en el nord peninsular es pronostica un estiu una mica més plujós: aquí en quedarem una mica al marge. 

Per començar la nova estació es farà per la porta gran: amb una gran calorada, que algú ja s’atreveix a catalogar com a possible onada de calor i això no ho sabrem fins que hagi passat i se’n pugui fer balanç. Una onada de calor es defineix com un episodi d’almenys tres dies consecutius en què com a mínim el 10 % de les estacions considerades registren màximes per sobre del percentil del 95 % de la seva sèrie de temperatures màximes diàries del període 1971-2000. I això ja es veurà al final de l’episodi.

La previsió té tota la pinta de calorada amb majúscules. Començarem amb un cap de setmana en què demà dissabte serà una mica més ennuvolat de núvols alts al matí, a la tarda el sol guanyarà terreny. I diumenge el dia serà radiant, assolellat i molt calorós. La revetlla tindrà la tota la meteorologia al seu favor. I a partir d’aquí ja començarem una setmana que dia a dia la calor anirà remuntant, tot coincidint amb què ens trobarem a les jornades més llargues de l’any i les jornades en què els raigs de sol són més verticals a l’hemisferi nord: i d’aquí que assolim les temperatures més altes de l’any. Més radiació significa més escalfor. Així doncs, tot a favor per experimentar les sensacions estivals que reclamava més d’un i ara potser recriminarà que hagin tornat per quedar-se. Prepareu-vos bé: s’acosta el gran circ de l’estiu.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.