18 març de 2021 a les 18:53

Previsió meteorològica: començament de la primavera en mode hivernal

|

Aquesta setmana s’avança un dia la dosi de previsió meteorològica bisbalenca per intentar explicar en el moment que toca l’evidència atmosfèrica més noticiable. No és que aquesta setmana s’hagi escurçat un dia. Avui és dijous i la tramuntana bufa considerablement a la capital del Baix Empordà: amb ràfegues de l’ordre del 50km/h, però ahir, dimecres, al vespre, va assolir un pic de 76.3km/h. La pressió està baixant i això indica que l’anticicló s’està afeblint i entra al joc un nou episodi advers que portarà un marcat descens tèrmic i que coincidirà amb el començament de la nova estació primaveral.

L’oneig de les banderes del Passeig d’avui al migdia evidencia que la tramuntana és el meteor dominant: ha deixat el cel ben blau, però, mica en mica, la nuvolositat convectiva ha protagonitzat el cel bisbalenc. El descens de la temperatura també és un factor per comentar. Amb 15,4 graus de temperatura màxima, avui hem de preveure que baixi encara 2 o 3 graus més demà. I es mantindrà amb aquests valors, o una mica més baixa, durant tot el cap de setmana.

Tindrem dues previsions molt marcades. Demà, divendres, el dia serà molt fred i encara amb molta tramuntana, amb nuvolositat bastant abundant tot el dia. Portarà la inseguretat tan típica que en aquestes ocasions pot fer precipitar ruixats i no es descarta que puguin portar calabruix o calamarsa associats. I això serà més de cares la tarda. I l’altra vessant serà la del dissabte i diumenge, amb temperatures dignes d’hivern que podran pujar poc més de 10-12ºC a migdia, i amb tramuntana que anirà disminuint de força però que ajudarà a que el sol de març pugui lluir radiant i esplèndid a ple dia. S’ha de dir que les nits quedaran molt fredes, de l’ordre dels 2 a 4 graus.

La primavera d’enguany començarà a les 10.37 h del dissabte i durarà 92  dies i 18 hores. Ho farà amb l’última fuetada de l’hivern, que sembla que vol marxar per la porta gran. Però, gradualment, els primers dies de la propera setmana, aniran arreglant la confortabilitat tèrmica i els termòmetres aniran a l’alça.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.