26 juliol de 2019 a les 19:21

Previsió meteorològica: de les ulleres de sol al paraigua

Si hi ha un complement quotidià que hem utilitzat la setmana que acomiadarem és, sens dubte, les ulleres de sol: un objecte per protegir-nos de l’astre rei que ha tornat a lluir amb força i ha tornat a deixar el llistó de la calor ben amunt. Avui es pot dir que direm adéu a la tercera onada de calor de l’estiu. Aquesta vegada, amb predomini de les humitats elevades i els núvols baixos, i, com a conseqüència, xafogors asfixiants i nits de mal dormir. La temperatura màxima que hem assolit –segons l’estació del SMC- han estat els 35.2ºC el dimarts passat, que queden lluny dels valors que vam assolir a la primera calorada de la temporada. Però, tal com comentem, l’increment del vapor d’aigua de l’atmosfera, la humitat relativa, és el que s’ha cuidat d’incrementar la sensació de calorada amb majúscules.

En aquest episodi que acomiadem, la notícia de l’onada de calor l’hem de buscar al centre d’Europa: a Bèlgica i als Països Baixos per primera vegada s’ha arribat als 40º C, quan mai havia passat. A París han marcat 42.6ºC, al nord d’Alemanya, a Lingen, 42.6ºC; a Anglaterra, Cambridge 38.1ºC, com a exemples. Aquesta situació aquí ens ha respectat una mica més. Però ara tenim el cel preparat per un canvi.

Davant nostre -i ja en comencem a veure els primers indicis al cel amb núvols alts i mitjos- tenim un front que arribarà de ponent i escombrarà cap a llevant. Un front que anul·larà la calor un parell de dies. O sigui que durant el cap de setmana respirarem una mica més relaxats. El front arribarà amb l’energia necessària com per donar fruits en forma de pluja. A la banda contrària molta energia en forma de calor acumulada i molta humitat a l’ambient. Això fa pensar amb moguda atmosfèrica i amb pluja convectiva d’estiu.

Així doncs, el cap de setmana es presenta bàsicament més fresc. Dissabte al matí no es descarta alguna pluja, però a partir del migdia-tarda el canvi serà ben evident i els ruixats aniran augmentant d’extensió i d’intensitat. Tot el nord-est català, i la Bisbal no se n’escaparà, en patirà les conseqüències. Ruixats intensos i tempestes elèctriques que ens faran recuperar els paraigües i ens deixaran obrir les finestres per aprofitar el relaxament tèrmic, que serà d’entre 3 i 5 graus. Tot darrera, la nostra amiga tramuntana acabarà tot l’episodi i ens deixarà un diumenge amb una milloria del cel, però encara fresc.

I la propera setmana, més calor. Sense preveure cap onada, però poc a poc el termòmetre anirà pujant i tornarem a la dinàmica estival.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.
*Foto: Anna Vilà Salvà