16 novembre de 2018 a les 19:41

Previsió meteorològica: de l’estiuet de Sant Martí a la pluja i a més fred

Que el clima mediterrani català, amb un mateix episodi meteorològic, és molt ric i diferent segons zones on se situa l’escenari; o que el canvi climàtic -que dia a dia els humans estem forçant amb la contaminació- està accentuant els fenòmens intensos i molt locals; o bé que en episodis com el d’aquesta setmana s’accentua la variabilitat de registres pluviomètrics, cada vegada és més evident. I aquesta és l’explicació que trobem en els registres de pluja recollida entre dimecres a la nit i avui divendres. Pluja intensa, alguna poc prevista, bastant localitzada segons zones de la població. Així doncs, el Servei Meteorològic de Catalunya que té l’estació automàtica ubicada a la depuradora indicava la dada de 91mm la nit de dimecres a dijous i altres observadors bisbalencs consultats passaven poc del valor de 50mm. Això ens fa pensar que va ser un episodi que portava associats fenòmens convectius de distribució irregular i que feia reactivar la pluja segons zones. El cas és que la pluja caiguda va tornar a suposar una reactivació important del Daró que poques hores abans començava a assecar-se.

La setmana començava en mode estiuet de Sant Martí i l’acabarem amb pluja, amb una petita treva avui divendres després de jornades plujoses –segons l’observador de Meteoclimatic Jesús Martí 50.2mm dimecres, 22.4mm dijous, i 12.2mm fins a migdia d’avui divendres- . Avui, divendres, el dia ha estat una mica més estable i a mesura que han anat avançant les hores els núvols s’han pogut trencar. Però, de cares al cap de setmana, la meteorologia es farà una mica més complexa.

Demà dissabte tindrem un matí força estable i ràpidament, ja cap el migdia, els núvols començaran a guanyar terreny a favor de les pluges que seran de moderades a fortes en el nostre sector de la geografia nord-oriental catalana. Arriba una nova borrasca i el seu gruix més important ens afectarà entre dissabte a la tarda i diumenge i comportarà acumulacions de pluja properes als 50mm o fins i tot superiors aquí, a la Bisbal. A l’Alt Empordà i a la Catalunya Nord es podrien superar aquestes acumulacions i ratllar els 100mm. La nevada també serà important a tot el Pirineu Oriental a cotes mitjanes a partir dels 1500 metres

El temporal portarà vents de llevant agregalat i també afectarà tota la zona costanera amb temporal marítim molt important que ocasionarà onades de més de 3 metres, sobretot aquí, a la Costa Brava. Les temperatures, no cal dir que amb l’ambient emplujat i els aires agregalats faran una reculada important i caldrà buscar la temperatura màxima del cap de setmana demà, dissabte, que estarà a l’ordre dels 15 graus. Ara bé, de cares, a diumenge ja no seria tan alta.

En definitiva, una situació que demana molta precaució, tant al mar com a l’interior, amb els rius i les rieres. I de cares a la propera setmana no es farà net i semblaria que la fred començaria a trobar-se ve a les nostres latituds i pintaria els termòmetres de valors més hivernals. Però això ja seria ben bé a mitjans de setmana.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.