30 abril de 2022 a les 7:57

Previsió meteorològica: dels cels saharians a l’inestabilitat

Avui, divendres, estem davant d’un canvi de tendència en la meteorologia. Els vents de component sud que ens han portat pols sahariana en suspensió es van debilitant. De fet, ahir, a la tarda ja vam tenir un gir atmosfèric que va afavorir l’entrada de gregal i això ja va netejar el cel que hem tingut els últims dies enteranyinat i amb colors groguencs i amb ambient estranyament càlid i suau.

Avui, divendres, el dia ha de passar bastant o molt assolellat i amb un migdia molt suau que aproximarà el termòmetre a la ratlla dels 25 graus. Sol que contrastarà amb les tempestes de tarda que es preveuen a la nostra zona nord-oriental catalana.

Pel cap de setmana, els mapes isobàrics marquen una mica d’inestabilitat que afavorirà les condicions més òptimes pels ruixats de tarda. La típica situació de calor en superfície i aire fred en alçada ens portarà al risc de ruixats de tarda. Aquesta situació serà més evident demà dissabte, en què el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de pluja amb un llindar de 20 litres que es pot superar amb mitja hora. A més, els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i localment poden portar calamarsa o pedra associada. Aquesta previsió serà per la tarda, el matí serà amb núvols alts  que no deixaran lluir el sol lliure.

Per diumenge, el temps podrà ser una mica més estable però no per això podem obviar la possibilitat de quatre gotes que serien més aviat durant la tarda. No podem fer una previsió d’un diumenge radiant, però tampoc serà un diumenge de ruixats: el cel ens tindrà pendents tot el dia. Tot i això les quantitats associades a aquests ruixats no seran gaire destacables.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.