11 desembre de 2020 a les 18:19

Previsió meteorològica: dinamisme al cel

Dèiem la setmana passada que havia arribat la fred per quedar-se. L’hivern acosta la seva data de començament i també apropa la seva característica de manca de confortabilitat tèrmica. És una condició essencial per passar de l’estació equinoccial de la tardor a la nova estació de la manca d’eficàcia tèrmica solar.

Aquesta setmana ho hem notat bàsicament en el registre de temperatures mínimes que dia a dia han marcat valors negatius o molt propers a zero. Així doncs, amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya, les mínimes de la setmana han estat -1,4 ºC el dilluns, 0,5 ºC el dimarts, -0, ºC el dimecres, -1,2 ºC el dijous, i 1,5 ºC avui, divendres. Per la banda màxima tampoc hem tingut una setmana molt confortable: només els 15,9 ºC d’avui divendres han pogut combatre l’ambient fred, dintre el context d’una setmana molt canviant.

Ara, a les portes d’un nou cap de setmana, estem vivint un divendres que hem començat plujós –només hem pogut acumular 2,4 mm-, després el cel s’ha pogut asserenar i fins i tot ha sortit el Sol i ha pogut escalfar una bona estona i acabarem la jornada altra cop ennuvolats en el context de pas d’una nova línia frontal. És un nou front càlid de desplaçament zonal, d’oest a est. Un tipus de front que a les nostres contrades bisbalenques no dona gaires titulars: ni fa ploure gaire, ni fa abaixar el termòmetre a nivells noticiables. Tot i això, l’ambient fred està assegurat com a mínim per la manca de l’astre rei. I així és com hem d’acabar el divendres, faltats de Sol.

Per acabar la setmana, no tenim preparats grans canvis meteorològics però el dinamisme al cel està garantit, sempre dins el context rúfol. Començarem el dissabte amb molta nuvolositat i petits ruixats, amb ambient fred de tramuntana i amb una forquilla tèrmica que anirà dels 3ºC mínims al 13ºC màxims. Diumenge el dia no acabarà de ser assolellat i encara tindrem el cel amb molta nuvolositat, però no esperem cap ruixat. L’últim dia de la setmana començarà una mica més fred que dissabte i, al migdia, pot ser mínimament més càlid. I ara ens ve una setmana llarga de temperatures poc fredes i cap tendència clara a la circulació atmosfèrica.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.