24 maig de 2019 a les 14:05

Previsió meteorològica: els caps de setmana sempre plou?

L’apreciació i la subjectivitat també formen part d’una manera d’entendre la meteorologia. Una forma que no té cap rigor científic ni estadístic. El cas és que la sensació que sempre plou o fa “mal temps” els caps de setmana és una coincidència en la ment de molta gent. Ara bé, és gent que necessita i exigeix que els dies festius no siguin desagradables amb el seu esbarjo. I, per poc “mal temps” que faci, posen el dissabte o diumenge de torn al sac de les jornades antipàtiques.

Agafant dades del 2019 (des de l’1 de gener fins el 19 de maig) de l’estació del SMC de la Bisbal i analitzant-les es pot arribar a una conclusió final: els caps de setmana no són tan adversos com creiem. Des de començaments d’any, dels 20 caps de setmana de l’estudi només n’hem tingut set amb pluja, o el que és el mateix: la pluja ens ha espatllat un 35% dels caps de setmana. D’aquests set, només quatre són destacables i els altres tres s’han recollit quantitats inapreciables. I com a curiositat, dels set caps de setmana tindríem que el dia que ha precipitat més és el dissabte amb sis dies i 69.07% del total de pluja, i el diumenge només ha precipitat en tres casos acumulant el 30.92% del total. Conclusió: que el cap de setmana és benèvol meteorològicament parlant però les inclemències atmosfèriques ponderen més en el subconscient del poble. 

La fotografia que precedeix l’article és feta a mitja setmana. És feta al costat del Pont Vell, on comença el corriol que seguint el Daró ens portaria a la zona del Puig d’en Vidal. Una zona ombrívola que aquesta setmana ja n’hem pogut agrair la seva virtut, sobretot en els moments centrals de les jornades: el dimecres va ser el dia que es va marcar la temperatura màxima de la setmana amb 24.9ºC. I racons com el de la fotografia, de mica en mica, es faran més necessaris. Tot i que aquest cap de setmana potser encara no.

Aquest cap de setmana vindrà precedit avui divendres per una jornada de pluja que afavorirà més al ponent català i que aquí a la nostra zona ens tindrà una mica abandonats. Això no deixarà que el termòmetre, al migdia, pugui quedar de la banda càlida. Dissabte el dia començarà inestable i petits ruixats, poca cosa. I per acabar la setmana, el diumenge tornarà el Sol i la bonança tèrmica.

La tendència que es preveu per acabar el mes de maig serà de ruixats, sobretot de cares al dimarts de la propera setmana. Tot plegat, per començar un mes de juny amb termòmetre i ambient plenament estival.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.