16 desembre de 2022 a les 9:02

Previsió meteorològica: estabilitat anticiclònica

Acomiadem una setmana en la qual no hem tingut cap gran temporal de pluja a casa nostra, però tot i això podem donar-li gràcies al cel de la precipitació que ens ha donat quasi diàriament. I això ha fet que, amb un ambient gris i ennuvolat, i amb un dia a dia amb ruixats, hagi ajudat a augmentar el comptador pluviomètric local. Hem pogut recollir una vintena de litres més que aniran molt bé al terreny escàs de pluja. I, tal i com es veu en la foto adjunta, ha fet que el Daró quedés amb una gran bassa abans d’arribar al Pont Vell.

Abans de començar el mes de desembre teníem un acumulat pluviomètric anual del 2022, a La Bisbal, que no arribava als 500 litres. I amb la pluviometria de la setmana ens plantarem a valors més normals. Tot i això, podríem parlar de la irregularitat amb què hem acumulat aquests litres del cel i veuríem que el mesos de març i l’octubre han estat els que han acumulat pràcticament la meitat de la precipitació.

I ara ens disposem al penúltim cap de setmana de l’any, que vindrà més estable que la setmana que hem viscut, però no per això serà radiantment assolellat. Serà un cap de setmana de cel entre poc i mig ennuvolat. Serà nuvolositat de tipus baix i mig, canviant. I més destacable, demà, dissabte, que diumenge. L’ambient humit encara serà ben palpable i les temperatures, sobretot les mínimes baixaran i seran més fredes. Serà un cap de setmana amb un dissabte de 12 graus màxims i amb un diumenge amb algun grau més.

I avui, divendres, ja tindrem el final de la tongada de pas de fronts que ens ha regalat la depressió Efrain. Però encara tindrem un dia amb risc d’algun plugim aïllat que no ens deixarà en tota la jornada. La nuvolositat no deixarà baixar gaire la temperatura mínima: serà al voltant dels 10 graus. Però, la contrapartida serà la que la temperatura màxima tampoc podrà pujar i quedarà al voltant dels 13 als 15 graus.

Es va fonent tota la inestabilitat que ha marcat la setmana i comença a guanyar terreny l’estabilitat tan típica del mes de desembre. L’anticicló retornarà la calma al cel. I qui sap si potser ja serà l’anticicló de les altes pressions que ens traslladaran al gener amb les clàssiques minves, les inversions tèrmiques i la fred nocturna combinada amb la bonança tèrmica de les jornades? Amb mapes a la mà, té tots els números que sí.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.