26 novembre de 2021 a les 18:17

Previsió meteorològica: final de novembre amb fred polar

Quan finalitzem el penúltim mes de l’any, la normalitat de la nostra zona bisbalenca és que la meteorologia es posi en mode hivernal en tots sentits. I essent Sant Andreu, l’últim dia del mes, la tradició popular ja ho té establert amb la dita escaient que diu “Per sant Andreu, pluja, vent o fred molt greu”. Una dita molt encertada, i tot s’ha de dir, no gaire agosarada en previsió: ho diu tot i així segur que no s’equivoca.

La protagonista de la setmana que anem acomiadant ha estat la DANA –o el que és el mateix- la Depressió Aïllada a Nivells Alts, que ens ha fet ploure. I el territori ha quedat regat amb pluja que ha caigut amb seny i ha estat molt benvinguda. Quasi 60mm que podem apuntar a la pluviometria anual que venia molt escassa. I l’episodi va quedar tancat ahir a la tarda, amb l’arc de Sant Martí. Tot i això, la meteorologia capritxosa va deixar-nos la pluja unes hores més a la Bisbal: ben bé fins ben entrada la nit.

I ara què toca? Ara, aquest cap de setmana, toca fred i tramuntana. Avui encara no. Avui el dia serà bàsicament ennuvolat, al matí poc i a la tarda més. Començarem el dia amb molta fred. I al migdia arribarem a 15ºC. Demà, dissabte, i diumenge la tramuntana ens enviarà aires polars encara més freds i ens posarà el cap de setmana digne de cru hivern.

Tramuntana ja és sinònim de fred. Però si l’aire que porta ens ve del pol encara és sinònim de més fred. Així doncs, dissabte i diumenge que seran molt freds, sobretot de dia, que el termòmetre podrà pujar només escassos 10 graus màxims. Per mínima estarem entre els 2 i els 5. I la sorpresa pot venir en qualsevol ruixat que es produeixi durant el cap de setmana: la convecció pot donar algun fenomen de neu rodona o calabruix. I això ja ens portarà la nostra població baix empordanesa directament a la nova temporada hivernal.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.