13 octubre de 2023 a les 7:17

Previsió meteorològica: indicis de canvi

Que l’atmosfera un dia o altre ha de canviar podríem dir que és un fet que quasi tothom en faria una evidència. I més aviat o més tard ho farà. I tots ho esperem perquè la situació càlida i pluviomètricament nul·la comença a ser molt preocupant. I aquest cap de setmana sembla que estem davant de la primera oportunitat de canvi de paradigma. Tot plegat estarà afavorit pel moviment de l’anticicló cap terres europees més septentrionals, obligant a passar tots els sistemes frontals a les nostres latituds. Quan passa això és sinònim de dos coses clares: desestabilització de l’atmosfera amb variabilitat. I normalització de les temperatures que suposarà una reculada dels termòmetres i que podrà fer l’ambient diari més normal a les dates de tardor que ens trobem.

Avui, divendres, encara viurem la dualitat de matí fresc, amb uns 12-14ºC mínims, amb boirines i humitats altes. I migdia molt càlid amb sol radiant arribant a la ratlla dels 30ºC. Podria ser l’últim intent de la monotonia  i l’estabilitat anticiclònica d’aquest episodi.

Demà, dissabte, el cel ja serà diferent. Esperem un dia més ennuvolat. El sol ja no serà tan protagonista i això farà que no pugi tant la temperatura. El matí serà amb núvols alts i la tarda el cel quedarà entre poc o mig ennuvolat de núvols que s’aniran fent més gruixuts. La temperatura màxima podrà baixar entre 2 i 4  graus respecte a avui.

I diumenge serà més evident el canvi, i les temperatures ja seran més de tardor. Notarem la fresca d’octubre i serà el punt d’inflexió que marcarà el canvi de paradigma que necessita la meteorologia per anar a terrenys més frescos i plujosos. Fins i tot, la tarda de diumenge no seria descartable algun petit ruixat a la nostra població.

Així doncs, tot a punt per passar de l’estabilitat i el sol cap a la variabilitat inestable, i les temperatures més fredes. I a partir de la propera setmana, tot i que encara la previsió es bastant indefinida, l’atmosfera quedarà preparada per anar regant, potser no amb la quantitat que necessitaria el territori, però tot és començar.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.