16 juny de 2023 a les 13:44

Previsió meteorològica: jornades preestivals

A punt de començar l’últim cap de setmana de la primavera ja podem avançar que la meteorologia es presentarà preestival en tota regla. Avui divendres, i el propers 8-10 dies, tindrem un titular que monopolitzarà les nostres jornades bisbalenques: les temperatures agafaran l’arrencada a l’alça típica estiuenca, començant ja per la jornada d’avui.

I és que avui el dia es presenta majoritàriament seré amb predomini del sol i amb pocs núvols. La notícia de la temperatura màxima a valors semblants als 30ºC, o superior, serà el que hem de destacar.

Per demà, dissabte, i per diumenge, amb mapes isobàrics sense moviments i sense pertorbacions actives a la vista, no esperem cap complicació. Només algun núvol escàs que enlleganyaria el cel. Les temperatures màximes tornaran a ser notícia i demà dissabte podran ser mínimament superiors a les d’avui, podent passar dels 32ºC. Diumenge es moderaran, però l’estabilització del cel serà clara i la línia de temperatures seguirà càlida començant la propera setmana. I això suposarà que mentre passi la setmana anirà pujant mica en mica el mercuri, arribant a la revetlla de Sant Joan amb calor d’estiu.

Així doncs, ambient pre-estival esperant donar la benvinguda a l’estiu d’enguany. I això serà el dimecres vinent, 21 de juny, a les 16.58. Aquest any, l’estiu serà l’estació més llarga i s’acabarà el 23 de setembre. I si hem de fer una previsió a llarg termini de la nova estació, hem de treure conclusions dels mapes estacionals que elabora el Centre Europeu de Pronòstic a Mitjà Termini, i que el Servei Meteorològic de Catalunya ens posa a disposició. Aquests mapes preveuen un estiu que molt probablement serà més plujós del que és habitual. Això no vol dir que hàgim de tenir un estiu plujós com mai, simplement és una tendència que marquen uns càlculs matemàtics i que auguren un juliol, agost i setembre amb més pluviometria de la que habitualment tenim a les nostres contrades. De moment, fem la previsió de l’últim cap de setmana de primavera. De l’estiu ja tindrem temps de parlar-ne.