14 setembre de 2018 a les 17:33

Previsió meteorològica: meteorologia incerta i temperatures suaus

Si existís un diccionari de sinònims meteorològic es podria trobar que una de les equivalències a la paraula setembre, referint-se al novè mes de l’any, és la incertesa pel que fa a les previsions. I no és una manera de refugiar-se amb el no saber explicar bé el que els models de predicció proposen: és una objectivitat. També és veritat que hi ha una certa presumpció popular a pensar que els que ens dediquem a fer previsions ens equivoquem molt sovint. I aquesta no és la raó per la qual un decideix un pronòstic com a incert. La raó és perquè com els últims dies la Bisbal es troba immersa en terreny anticiclònic –tot i que no gaire potent- hi ha aire fred en alçada i això combina amb el mar Mediterrani, que encara té la calor acumulada de l’estiu. Això és una barreja que origina molt de joc a l’atmosfera i aquí només és on el bon coneixedor del seu territori particular suma punts per saber què acabarà passant.

Seguint la casuística explicada ja s’ha pogut viure el primer episodi de pluges dimecres passat. Llamps i trons, ruixats de gran intensitat però molt localitzats i poc productius, i sobretot gran virulència en els fenòmens. A Palafrugell van caure 56mm; a pocs quilòmetres, a Esclanyà, 67mm; i a Palamós, 37mm, causant petites inundacions i baixada de rieres diverses. Per la banda sud a Platja d’Aro no hi va ploure, per la banda nord, a l’Estartit quatre gotetes. I aquí, a la Bisbal, tampoc hi va ploure. Tot i això l’atmosfera va provar-ho a la tarda i més tard a la mitjanit. Molta irregularitat!

Aquest cap de setmana promet ser meteorològicament no tan intens i menys contundent, però poc radiant. El Sol no tindrà exclusivitat al cel i la nuvolositat podria afectar a qualsevol moment del dia. El diumenge serà una mica més assolellat a estones. Tot i això, les temperatures es mantindran a la banda càlida i tranquil·lament es podrà arribar als 30ºC.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.