21 desembre de 2018 a les 16:44

Previsió meteorològica: Nadal poc fred

S’esgota l’any 2018. S’acaben els dies del calendari d’enguany i és moment de fer balanç del què ha portat la meteorologia, de les dades més rellevants que han marcat la pauta atmosfèrica aquests últims tres-cents seixanta-cinc dies. I, veient que la previsió no portarà cap canvi destacable aquests últims dies de l’any, ja es poden treure conclusions amb convicció.

Amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya, de l’estació de la Bisbal ubicada a la depuradora, es pot dir que pluviometricament ha estat un any molt plujós. I, faltant una setmana per acabar l’any, i sense previsió de més pluja ja es pot dir que s’hauran recollit 966.1mm, dels quals el mes de novembre ha estat el mes més plujós de l’any, amb 327.3mm. Això mateix va causar inundacions el cap de setmana del 17 i 18 de novembre. La curiositat es troba en el fet que, des que l’estació de la Bisbal recull dades -25 de març de 1998-, el mes de novembre d’enguany ha marcat el rècord de precipitació acumulada en un mes. La casualitat fa que l’anterior episodi d’inundacions al municipi també coincideixi amb l’anterior rècord de pluviometria mensual acumulada i això va ser l’octubre de 2005. Llavors el Daró va trencar el dia 13 d’octubre, causant inundacions molt més importants que les del passat 18 de novembre. Aquell octubre van ploure 285.2mm.

Pel què fa a temperatures, la mínima anual la vam tenir el dia 9 de febrer amb -4ºC, i la màxima anual va ser el 4 d’agost amb 37.4ºC.

D’episodis de neu només hem de destacar el del 28 de febrer que va durar ben bé migdia amb una nevada moderada i que va fer recordar a molts l’any 2010, però ràpidament a migdia la neu es convertia amb aigua amb un gir de vents més càlids que va fer pujar el termòmetre.

El dia 21 de març, amb vent de tramuntana es va assolir la ràfega màxima de vent de l’any amb 78.48 km/h.

Així doncs, aquest petit resum és una visió general de l’any meteorològic que acomiadem amb l’esperança d’un any nou igual o millor. De moment, en el futur més proper, avui divendres a les 11 hores i 23 minuts de la nit començarà l’hivern astronòmic i ens plantarem directes al cap de setmana que vindrà marcat per la pauta anticiclònica, que només serà poc simpàtica a les nits que seran fredes i humides però que deixarà que els migdies puguin ser mitjanament càlids si hi ha manca de boires.

I per Nadal i Sant Esteve estarem amb la mateixa dinàmica de temperatures suaus per l’època però amb una reculada respecte al cap de setmana, sobretot als llocs on s’hi instal·li la boira (la Bisbal no en serà el cas).

Semblaria que el començament de l’any 2019 vindrà marcat amb poca fred a nivell europeu i amb precipitacions abundants a l’oest i al centre del continent però sec al Mediterrani. Pocs canvis a la vista a la Bisbal, doncs. Ho anirem seguint.

Arribats a aquest punt, desitjar-vos a tots un molt bon Nadal i un feliç any nou 2019!

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.