9 març de 2018 a les 20:04

Previsió meteorològica: olor de primavera

Signes observables pre-primaverals ja decoren tots els racons de la Bisbal. Els més observadors segur que hauran vist algun ametller florit (senyal inequívoc del bon temps primaveral) o, potser, alguna mimosa que amb les seves flors grogues aromatitza el seu entorn. L’esclat de la flora comença a ser evident. Però la fauna també en dona senyals: l’alegria dels ocells és ben visible i alguns ja comencen a niar a ràfecs i a arbres, i a mostrar la seva joia per les temperatures que es fan cada vegada més benèvoles.

L’atmosfera també mostra senyals de primavera: temps canviant, bonança i temperatura càlida quan surt el Sol. Contrasten els matins i els vespres més frescos, però ja sense cap glaçada. També s’està notant l’allargament de les jornades i l’augment de la lluminositat del cel, causada per la manca de declinació solar de l’astre rei amb la Terra.

Tot plegat fa olor de primavera. Tot i això, astronòmicament, enguany, començarà el dia 20 de març. Encara falten 10 dies. Però la natura, sense tenir calendari ni agenda, ja sap que s’acosta aquesta data i n’ensenya alenades evidents. 

La previsió per demà dissabte és que començarà la jornada ennuvolada a primera hora. Això serà acausa del pas d’un front que haurà creuat durant la nit. Però el municipi romandrà també a l’espera d’un altre front que creuarà durant el dia i que farà que el temps es vagi desestabilitzant a mesura que avanci la jornada. Aquest canvi arribarà de ponent i deixarà pluja bàsicament a les terres més occidentals: aquí pràcticament no es notaran les seves conseqüències, més enllà de l’augment dels núvols i prou. Tot i això, arribats al vespre, no es poden descartar que caiguin quatre gotes a l’Empordà, en mig d’un ambient molt suau. Per diumenge s’esperen intervals de núvols i variabilitat però sense risc de pluges. 

Així doncs, cap de setmana de temps primaveral amb dinàmica canviant: una mica de tot i no gaire de res. Tot sempre dins d’un ambient càlid.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.
*Foto: Marc Vilà