28 juny de 2019 a les 19:27

Previsió meteorològica: onada de calor

|

Els adjectius que defineixen la meteorologia d’aquestes últimes jornades són qualificatius que indueixen a situació desmesurada, com ho és la vivència que estem patint. Un episodi extraordinari, tòrrid, excepcional, sofocant i gens habitual a Catalunya. Almenys, si tenim en compte l’extensió i la contundència amb què s’està comportant la calorada.

Encara és aviat per catalogar si l’episodi serà etiquetat com a onada de calor o no (tot i que segur que sí que ho serà). I si ho serà des del punt de vista de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que com explicàvem la setmana passada havia de ser una situació definida per almenys tres dies consecutius en què com a mínim el 10% de les estacions considerades registrin màximes per sobre del percentil del 95% de la seva sèrie de temperatures màximes diàries del període 1971-2000, o si ho serà des del punt de vista del Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) que només valora 3 dies consecutius de l’estació en qüestió que superi el percentil 98 sobre la seva temperatura màxima. Els números objectius etiquetaran l’episodi com una onada de calor o no, però la subjectivitat es decanta clarament cap a la situació extrema i sense precedents.

En el moment de tancar l’edició de la notícia encara ballen molts números i potser encara n’hi haurà algun encara més destacable per tòrrid. De moment, prop de casa nostra tenim els 43,3ºC de Girona, els 43,6ºC de Mieres, els 43,4ºC a Fornells, o els 41,9ºC a Monells, com a exemple de temperatures màximes. Aquí, a la Bisbal, la situació de l’estació automàtica no deixa que el termòmetre pugi tant i s’ha quedat a 39,2ºC, tot i que amb d’altres informacions d’estacions d’aficionats bisbalencs es detecten 43,1ºC de temperatura màxima dintre la població. O també, si agafem la fotografia que hem enllaçat a baix, a la una del migdia a l’entrada de la Bisbal avui divendres ja marcava 41ºC. Tot i això, fent ús de la bona praxi en la mesura de la temperatura ambiental, no seria el millor exemple i exigents de mena en l’estudi de la variable potser es podrien enfadar.

La previsió fa parlar d’esperança a l’afebliment de la calor: avui som al dia més complicat de l’episodi i això encara ens fa ser prudents per afrontar la meteorologia. Encara és important seguir les pautes i els avisos de perill per calor que va emetent el Servei de Meteorologia de Catalunya a la seva pàgina web. També cal seguir les recomanacions que fa el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya davant de la situació d’onada de calor. Així doncs, es pot avançar una lleugera milloria del termòmetre per demà dissabte i una mica més de cara a diumenge. Això serà el preàmbul d’una primera setmana de juliol càlida amb mesura i que anirà acompanyada de nuvolades de tarda tan típiques per l’època.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.