19 abril de 2019 a les 9:38

Previsió meteorològica: poca definició i molta nuvolositat

Si hi ha algun moment delicat per un aficionat a la meteorologia és quan li demanen que faci una previsió meteorològica que sap del cert que no serà esplèndida ni radiant però sap del cert que el receptor del missatge necessita i vol totalment el contrari. Ja n’hem parlat alguna vegada: la meteorologia és simpàtica o antipàtica a destemps del que es necessita viure a diari. I d’això n’hem d’estar contents perquè en el moment que això deixi de ser així les disputes estan assegurades: un voldrà pluja, l’altre neu, l’altre sol… i no ens entendrem. Així doncs, simpàtica o antipàtica, la meteorologia és molt intel·ligent i racional a la seva norma.

Havent fet aquest preàmbul ja us podeu imaginar la previsió que tindrem. I així el predictor pot gaudir d’una exempció si el nivell de precisió no és el que toca a la circumstància. El cas és que estem a davant de dies festius que seran protagonitzats per la poca definició i això és una objectivitat que intentarem explicar de forma entenedora. El motor de tot el canvi comença avui dijous amb el pas d’un front que creuarà la península. Aquest front vindrà impulsat amb vents de ponent i garbí. Què acabarà passant? Plourà? La resposta és que a grans trets el territori català rebrà poca pluja d’aquesta situació.

Centrem-nos a casa nostra: a la Bisbal hi hauria la previsió dividida en dos episodis. Demà divendres i dissabte seran dies molt ennuvolats però tot i tenir una tarda de dissabte pendents del cel no hem d’esperar precipitacions i si n’hi ha seran molt poc importants. Diumenge i dilluns, també mantindrem la dinàmica de nuvolositat al cel i seran dies de més incertesa i més possibilitat de pluja. Serà a qualsevol hora però poca cosa. Les temperatures quedaran a la banda mitja només incomodades per la manca d’insolació. De pluja no n’esperem grans quantitats acumulades. També cal dir que seran precipitacions brutes de fang amb consonància als vents que arrencaran el front que seran provinents de l’Àfrica.

En resum: poca definició i molta nuvolositat. El consell seria gaudir tant com es pugui dels dies festius: la meteorologia només és adversa si no l’acceptem tal i com se’ns presenta.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.