8 gener de 2021 a les 12:00

Previsió meteorològica: possibilitat de neu per un cap de setmana gris i fred

Que estem davant d’un cap de setmana interessantíssim a nivell meteorològic és una obvietat. Que l’episodi de neu que viurem afectarà gran part del territori català també és veritat. Però centrem-nos: en aquest moment estem davant d’una previsió local, de la Bisbal d’Empordà, capital de la comarca del Baix Empordà, amb cota 37 metres a nivell del mar, amb gran influència marítima i amb petites variacions climàtiques a causa de l’humil massís de les Gavarres. Un microclima més de tota la varietat catalana.

Nevarà a la Bisbal? Pensem que, qui més qui menys, espera llegir aquesta crònica per veure el resultat d’aquesta resposta dual, que sembla fàcil però no ho és tant si subjectivem totes les formes de nevada que individualment voldríem: amb gruix important però sense mancar-nos els serveis essencials, poc caòtica, bucòlica i poc destructiva, freda en mesura i benèvola després, en cap de setmana i aprofitable a nivell de temps lliure… Massa condicions perquè un fenomen advers esdevingui amable. Aclarim doncs si nevarà.

La situació és favorable per precipitacions destacables: doncs, en principi tenim una aportació d’humitat garantida verticalment a l’atmosfera, tot i que no a tots els nivells per igual però suficient per fer precipitar. I la temperatura com la tindrem? En principi, i encara que sembla rar, no gaire freda: en superfície sí que tenim molta fred i aquesta darrera setmana l’hem notat en escreix. Els últims dies han marcat temperatures de ple hivern. A nivells mitjans i més alts de l’atmosfera falta més fred: no en tenim prou amb el que hi haurà per parlar de una gran nevada a la Bisbal. A més, la baixa que aportarà la humitat per fer precipitar ve de zones més càlides sud-occidentals.

Resumim doncs: de neu en veurem. La major possibilitat de veure’n serà la nit-matinada-matí de divendres a dissabte, el moment que l’episodi marcarà la cota més baixa. Avui, divendres, serà un dia de clarianes i molta fred i de cara a la tarda-vespre la nuvolositat ja començarà a arribar preparant el terreny per una nit de fanals que com hem dit pot precipitar neu fins a mig matí de dissabte. Després, creiem que la cota de neu pujaria i la neu es convertiria en pluja coincidint amb el moment de màxima precipitació i la pujada del termòmetre.

El diumenge tindrem un dia gris, inestable i amb possibilitat de ruixats amb sorpresa inclosa. Tot plegat, altra vegada i a casa nostra, una anècdota més. Començarem la propera setmana amb molta fred que s’allargarà ben bé fins dimecres.

Us recomanem estar informats de la previsió meteorològica en tot moment, perquè en un episodi com el que viurem és molt normal que les variacions que pugui tenir el temps es valorin quasi minut a minut. L’evolució exacte de la pertorbació encara és una incertesa. Així doncs, seguiu molt el mapa d’avisos per fred i neu que seran els meteors que marcaran aquesta nova situació atmosfèrica que portarà la baixa que han anomenat Filomena.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.