8 abril de 2022 a les 17:12

Previsió meteorològica: primavera autèntica, insegura i de contrastos

Començarem la informació d’aquesta setmana parlant de rècords. I és que, tot i que, la primera setmana de l’abril de l’any passat vam tenir una petita entrada freda que ens va portar temperatures de 3.5ºC el dia 7 i 0ºC el dia 8, el cap de setmana passat, concretament el dissabte dia 2, totes les estacions automàtiques que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya al Baix Empordà van superar el rècord d’abril per temperatura mínima absoluta. I més concretament, si mirem totes les dades de la sèrie de l’estació automàtica de la Bisbal, que comença el 25 de març de 1998, veiem que els -1.2ºC són la temperatura més baixa assolida des que històricament es recullen dades meteorològiques a la nostra població. Ens hem de remuntar al 7 d’abril de l’any 2000 per trobar la que ara passarà a ser la segona dada de temperatura més baixa: concretament -1ºC.

Les entrades fredes al mes d’abril no són gaire habituals però no es poden descartar en el nostre clima i a la nostra latitud. Així doncs, hem començat la primavera d’enguany i ja n’hem passat tres caps de setmana, aquest que comença avui serà el quart. I hem tingut tot tipus de temps: el primer bàsicament inestable, amb pluja, el segon majoritàriament estable amb temperatures no gaire suaus, el tercer amb una entrada polar que fins i tot va portar quatre flocs a les zones més elevades de les Gavarres. El cap de setmana de Rams es presenta a la banda càlida, amb sol i clarianes, amb un dissabte més insegur pel pas d’un petit front, i un diumenge més tranquil. De moment la primavera s’està mostrant autèntica: insegura i amb contrastos.

Així doncs, fent un petit resum i explicant amb quatre paraules la previsió del cap de setmana, tindrem un divendres amb força sol, pocs núvols i temperatures a l’alça amb màxima de 25ºC, digna de màniga curta. El dissabte ens estarà creuant una petita línia frontal que n’hem d’esperar un dia poc assolellat, amb algun plugim i temperatures una mica més fresques. Els canvis que portarà seran molt poc significatius. Potser el que notarem més serà la disminució dels termòmetres a causa del vent de tramuntana moderat que podrà bufar. I el diumenge, dintre la dinàmica de cel encara enterbolit, recuperarem graus i estabilitat.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.