21 juny de 2024 a les 6:21

Previsió meteorològica: primer cap de setmana de l’estiu

Comencem la previsió meteorològica d’avui, divendres, donant la benvinguda a la nova estació astronòmica estival. I l’encarem amb la sensació de la feina ben feta de la primavera, sobretot pel que fa referència a la pluja, que ha estat bastant favorable. Fins ahir, dijous a la tarda, la primavera ens va regalar aigua del cel. Tot i això, encara estem lluny de la pluviometria òptima.

L’estiu va començar ahir a les 22.51h, durarà 93 dies, i el 22 de setembre s’acabarà. Els mapes estacionals ja han sortit i fent-ne una interpretació –que sempre ha de ser molt generalista, sense concrecions- podem preveure que l’estiu d’enguany serà bastant semblant amb pluviometria als que estem acostumats a viure, a la nostra població. També podem concloure que serà bastant càlid. Per tant, tenim un estiu “normal” a la vista: de jornades molt càlides i amb pluja que segurament ens vindrà donada per les típiques tempestes convectives, que voldran solucionar el dèficit hídric a les dates de calendari més caloroses de l’any.

Pels primers dies d’estiu a la nostra població els mapes isobàrics ens dibuixen que la pertorbació que ens afectava ahir ja s’allunya i la inestabilitat ja disminueix. Així, hem d’esperar un divendres encara amb ressaca del dia inestable que vam viure ahir, dijous, que van acabar plovent quasi 7mm, i avui l’encarem amb un matí bastant assolellat. La tarda serà de nuvolades que creixeran deixant-nos una previsió de ruixats, que podran ser més probables a poblacions més interiors de les nostres comarques gironines, però que no podem obviar a la Bisbal. Fins i tot, la nostra població entra dins l’avís que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya, que per la tarda d’avui adverteix, amb poca probabilitat, del perill de ruixats intensos de més de 20mm en mitja hora, i amb possibilitat de tempestes que poden portar calamarsa o pedra associades.

Demà, dissabte, serà el dia més estable del cap de setmana. Esperem un dia amb intervals de núvols i sense pluja. El termòmetre màxim s’acostarà als 30ºC, sense arribar-hi. I per diumenge, dia de la Revetlla de Sant Joan, esperem algun ruixat petit durant el matí que no farà perillar per res la celebració del solstici d’estiu.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.