28 agost de 2020 a les 20:00

Previsió meteorològica: primer tast de tardor

El cap de setmana passat vam tenir el primer intent frustrat de canvi de dinàmica atmosfèrica. I a la Bisbal, va fracassar. Però aquest dissabte i diumenge tindrem el primer tast de tardor amb un canvi enèrgic a l’orientació del cel. La nova situació sinòptica afavorirà que l’anticicló de les Açores marxi a terres més septentrionals i deixi el pas a un sistema frontal molt actiu, reforçat amb una irrupció polar amb molt d’aire fred a les capes mitjanes de l’atmosfera. Això, a la Bisbal, es traduirà en pluges convectives, possiblement amb tempesta elèctrica, vent de tramuntana i davallada contundent del termòmetre. A contrades més llunyanes pirinenques, la neu farà acte de presència als cims podent baixar fins als 2000-2200 metres. I amb una reculada molt important de les temperatures caniculars i xafogoses dels últims dies.

El cas és que ben bé fins ahir dijous  l’ambient estable de ple estiu va ser contundent, amb Sol i calor com a protagonista. I ja avui, divendres, ha estat un dia de canvi, d’inestabilitat i núvols. Pel que fa a temperatura no n’hem notat encara cap conseqüència i el termòmetre avui s’ha mantingut bastant igual que els últims dies. I amb el pas de les hores l’episodi ha anat evolucionant amb probabilitat d’algun ruixat de cara al vespre-nit-matinada. Seran ruixats intensos, amb tempesta elèctrica i ventades fortes i possibilitat de calamarsa o pedra. I, a mesura que entrem a la matinada i durant tot el dissabte, tindrem el gran gruix del canvi en forma de pluja i ruixats a les nostres contrades. I valors termomètrics passarem dels 34.7ºC –dada del SMC- de dimarts com a temperatura màxima setmanal als escassos 18-20ºC demà dissabte: la refrescada serà important. La tramuntana també es deixarà sentir moderada i freda.

I diumenge la situació serà la típica de quan ens passa un episodi d’aquesta magnitud. Una situació postfrontal amb alleujament de les conseqüències adverses però amb molta inestabilitat encara per fer créixer núvols convectius i ruixats, sobretot de cares a la tarda.

L’estiu es desinfla i a partir del cap de setmana afluixarà la calor. Òbviament, la temperatura es recuperarà però la tardor, propera en el calendari, comença a marcar la seva pauta. Tot normal.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.