24 gener de 2020 a les 19:16

Previsió meteorològica: setmana de temporal, cap de setmana de calma

Des de finals del 2017, les gran pertorbacions que produeixen afectacions sobre infraestructures o persones se’ls bateja amb un nom propi -que combina femení amb masculí- i comencen a comptar a partir de l’inici de la temporada de pluges (la tardor). Els organismes encarregats de batejar aquestes pertorbacions són tant l’Agència Estatal Espanyola de Meteorologia, com l’Agència Estatal Francesa (MéteoFrance), com la portuguesa (IMPA). La primera agència meteorològica de les tres que emet el primer avís per vent serà la que donarà nom a la borrasca. Això es fa des del 8 de desembre de 2017 i la primera es va dir Ana.

Aquest temporal el recordarem molts anys: l’han anomenat Gloria, segons estava pactat. I va ser batejada per l’Agència Espanyola de Meteorologia. És un nom que el recordarem com a devastació i fenomen extraordinari arreu del territori català. Ara bé, cal dir que aquí a la Bisbal, aquesta vegada, el temporal ha respectat el municipi i no hem de lamentar cap dany, ni personal, ni infraestructural. Han estat 173.9 mm oficials, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, i ploguts de la següent forma: 73,5 mm el dilluns, 41,3 mm el dimarts, 34,7 mm el dimecres i 24,4 el dijous. El Daró va tornar a fer una de les seves crescudes habituals, com quan hi ha aquestes condicions de pluges torrencials, però ha respectat la població.

Ara podem dir que el temporal Gloria ja és història i ens plantem a un cap de setmana amb canvi de situació al cel. Ara toca estabilitat i tot el comporta: temperatures mínimes una mica més fresques, i temperatures màximes a migdia una mica més càlides. Tot, amb un petit front que deixarà un dissabte més ennuvolat i amb risc de quatre gotes a la tarda. Una mínima inestabilitatzació de l’atmosfera que no tindrà gaire conseqüència. I el diumenge es preveu ennuvolat al matí i amb més clarianes durant la tarda.

Per cert, el proper temporal es dirà Herve. Esperem que sigui més benèvol.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà. Fotografia cedida per Aleix Díaz Mallolis.