21 setembre de 2019 a les 4:50

Previsió meteorològica: setmana d’encluses, cap de setmana de paraigües

Si hem de buscar algun argument a la meteorologia és, sens dubte, la prevenció de riscos derivada de l’estudi de previsió de l’atmosfera. D’acord que a vegades les previsions no són el tot encertades que es voldria i això fa enfadar a més d’un però l’argument no és prou fort com per no avisar a la població quan en un futur immediat pot estar en perill. Així doncs, aquest preàmbul vol fer veure la gran importància que tenen els avisos meteorològics quan hi ha un episodi de risc. I també vol treure transcendència al fet que pugui ser una previsió errònia, bàsicament per dues causes: segur que l’encarregat –meteoròleg o aficionat- que ens avisa no té ganes d’enredar-nos. I, en tot cas, si l’episodi ha sigut més benèvol del que es preveia, doncs millor, menys perjudicis n’haurem de lamentar.

Comencem doncs la previsió i ho fem primer fent una mirada als dies que ens precedeixen i en podem treure dos titulars. La calor no vol marxar. I les encluses dels dos darrers dies no ens han pogut regar. Dues situacions que no ens han afavorit gens si tenim en compte la manca de pluviometria dels últims mesos. El cas és que la meteorologia sembla que vulgui arreglar aquest dèficit pluviomètric de cop entre demà dissabte i diumenge. I això és motiu d’avís de situació de risc: perquè el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un comunicat de situació de prealerta del pla INUNCAT per dissabte, tant per intensitat de pluja a la zona litoral catalana i sobretot a la nord-oriental per acumulació de pluja. La situació que demanarà estar més atents serà la demà al matí per ruixats intensos i demà a la tarda per acumulats. L’episodi ho demana, a la zona de Principat. Els mapes donen acumulacions properes als 100 litres durant la jornada.

Les pluges entraran al Principat de matinada per l’Ebre i aniran cap al Camp de Tarragona i la costa central, per acabar a la costa gironina. Podria canviar l’aspecte de la foto que encapçala la previsió que és feta el vespre de dijous passat. Aquesta situació arriba amb la combinació d’una mica d’aire fred que tenim en alçada que s’ajudarà amb la calor encara forta que estem tenint en superfície, i s’hi acabarà sumant el vent de llevant que monopolitzarà el dissabte. Tot plegat fa pensar amb molta pluja. Cal estar atents. 

Diumenge la jornada serà una mica assolellada però amb núvols a la reserva i possibilitat de xàfecs a la tarda. Una previsió d’inestabilitat per l’última jornada de l’estiu d’enguany que donarà pas a la nova estació equinoccial el dilluns. La tardor tindrà 89 dies i 20 hores per demostrar les seves habilitats.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.