3 febrer de 2023 a les 6:46

Previsió meteorològica: si la Candelera riu, a la Bisbal, l’hivern és viu

Fent el vestit a mida a un refrany que és cent per cent català, i que tot i ser d’origen popular i poc científic, expressa una visió quasi certa de la realitat, avui ens atrevim a fer el titular de la meteorologia setmanal bisbalenca.

Que el mes de febrer sol ser traïdor ho sabem. Que el més de febrer, fa ballar el cap a les previsions meteorològiques del nostre territori ho sabem. Que el mes de febrer, a vegades és notícia per ser anormalment càlid i a vegades per ser anormalment fred, ho sabem. I no ens n’hem d’estranyar perquè el febrer encara és un mes de l’hivern astronòmic mediterrani i pot tenir les dos vessants: la més benèvola i la més ingrata. Però a vegades ens despista pel fet que els dies s’estan allargant i les hores d’insolació ens transporten a sensacions agradables. I més quan això es combina amb jornades anticiclòniques. Llavors la sensació de bonança és molt evident i palpable.

El mes de gener d’enguany ha estat dividit amb una primera quinzena càlida i una segona més freda del que és habitual. I ara comencem febrer amb previsions de fred. Tot i que les últimes jornades no ens donen cap pista clara d’aquest fet perquè estem tenint jornades plàcides i molt suaus. Doncs, tot i això sembla bastant clar que una gran onada de fred està preparada per actuar entre principis i mitjans de la setmana que ve. I ahir, dijous, va ser la Candelera. I va riure: o el què és el mateix, no va ploure i va fer un dia súper estable i de bonança quasi primaveral. I amb aquestes condicions el refrany ho diu ben clar que l’hivern és ben viu.

Avui, divendres, ens despertem glaçats, sota zero, encara amb l’atmosfera anticiclònica, amb poques notícies per comentar: amplitud tèrmica acusada entre temperatures màximes suaus i les temperatures mínimes molt fredes, poca nuvolositat, boirines, poc moviment vertical de l’aire. Són les característiques ben clares de l’anticicló d’hivern, que ens voldrà acompanyar almenys fins dilluns.

Així doncs, el cap de setmana bisbalenc es planteja quasi primaveral, molt estable: suau de dies i fred de nits. Esperem un dissabte i un diumenge amb temperatures diürnes una mica més altes de les habituals, que tranquil·lament podran arribar als 17-18 graus. I amb mínimes per sota zero.

I de cara a dilluns l’atmosfera plantejarà un nou episodi, amb el que serà una nova entrada freda, a hores d’ara, de previsió incerta, com en aquest tipus de situacions. El que sí sembla bastant clar és el descens de la temperatura que tindrem, que serà més marcat a mesura que la setmana avanci. Algun model, en el moment fer la previsió, ens posa possibilitat de neu per dilluns a la nostra població. I altres models pronostiquen altres escenaris. Està tot molt obert encara: tenim un primer embat fred entre dilluns-dimarts i sense afluixar gaire el segon arribaria entre dijous-divendres-dissabte de la propera setmana. El que està per aclarir serà el tipus de meteor que entrarà a jugar amb la fred. I és per això, que és molt important la recomanació de seguir les diferents actualitzacions de les previsions meteorològiques.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.