20 maig de 2022 a les 14:14

Previsió meteorològica: temperatures amunt!

L’episodi que ens espera aquest cap de setmana és de calor amb majúscules, de dies contundentment càlids. I tot plegat, sense ser encara a l’estiu. Allò que es diu a les converses meteorològiques de carrer, que les estacions intermèdies tendeixen a desaparèixer, aquest cap de setmana ho viurem i ho notarem.

No parlarem de cap onada de calor, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya diu que perquè un episodi se’n consideri les temperatures màximes han d’excedir del percentil estadístic del 98% dels últims 10 anys de la sèrie de l’estació oficial en qüestió. I aquí, a la Bisbal, aquest valor és de 35.8ºC, que per poc però no hi arribarem. L’excepcionalitat d’aquests dies que viurem no serà la temperatura extrema sinó que seran temperatures més pròpies de ple juliol canicular i es donaran a mitjan maig.

Així doncs, la previsió és clara i deixa pocs dubtes: temperatures que dia a dia aniran pujant i el diumenge serà la jornada més càlida. Una invasió d’aire procedent del Nord d’Àfrica ens portarà una bombolla d’aire càlid que a més a més vindrà acompanyada de pols en suspensió i deixarà l’ambient encara més calitjós. Sensacions molt estivals per un cap de setmana que serà bàsicament assolellat a la Bisbal. Parlem de nits amb temperatures properes als 20 graus i dies que començaran amb quasi 30 graus avui divendres, algun grau més demà dissabte i quasi 35 graus diumenge.

I a partir de la setmana vinent la mateixa calor intensa combinada amb una situació d’inestabilitat que s’està gestant a terres més occidentals europees, reactivarà l’energia convectiva primaveral i és per això que parlarem de canvis a partir de dilluns-dimarts.