17 setembre de 2021 a les 17:27

Previsió meteorològica: variabilitat amb regust estable

Acomiadem una setmana de contrastos, meteorològicament emocionant. Típica setmana pre-tardorenca, amb variabilitat al servei de l’atmosfera. Calor desmesurada, xafogosa, amb 33,8ºC màxims dimecres. I ambient fresc coincidint amb ruixats convectius intensos que ahir dijous van regar la nostra població amb quasi 40 litres. Però, tot plegat, amb regust d’estabilitat, encara.

La situació que ha suposat la tongada convectiva, és un episodi típic de setembre amb molt de potencial si ajuntes l’aire fred en alçada i la calor en superfície, i la temperatura encara elevada de l’aigua del mar. És temps de Cúmuls (Cu) i Cumulonimbus (Cb): són núvols amb gran desenvolupament vertical causats per aire inestable en el seu si, normalment amb la base càlida i molt d’aire fred en el seu punt alt.

Avui, divendres, ha refrescat i el dia serà més estable que ahir dijous, amb possibilitat de ruixats només a la tarda. Ens hem despertat amb una temperatura mínima de 16,6ºC i una línia de precipitacions dins el mar, molt propera a la nostra costa, que no ens ha afectat. I el dia ha de seguir majoritàriament estable. Pel cap de setmana tenim una previsió amb dues variants: un dissabte amb el típic temps postfrontal que disposa l’atmosfera a l’estabilització però que encara no podrà fer net. I un diumenge una mica més estable. La notícia és que la xafogor forta ja s’haurà acabat i podrem parlar de temperatures una mica més agradables i humitats menys elevades.

Així doncs, plantegem un dissabte bastant assolellat durant el matí i una tarda que pot ser de ruixats, que en principi haurien d’afectar més la zona interior de les nostres comarques gironines, però que no descartem que puguin arribar a casa nostra. Serà la darrera fuetada de l’episodi que ens ha afectat aquesta setmana i que deixarà un diumenge sense precipitació però poc radiant. I la propera setmana la començarem amb paraigua en mà i tornarem a declinar la paraula inestabilitat.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.