7 febrer de 2020 a les 20:25

Previsió meteorològica: variabilitat justificada

El progressiu ennuvolament del cel d’aquesta tarda de divendres ja ens dona una pista clara de com pintarà la meteorologia l’atmosfera durant els dos últimes dies de la setmana. Venim de dies mitjanament estables amb nuvolades que com a molt ens indiquen que tenim aire fred al cel. Nuvolades que anuncien el pas de fronts, que en context anticiclònic que ens trobem, no poden ser efectives. L’exemple clar el veiem a la fotografia enllaçada a la informació. Ahir al matí: altocúmuls al cel, sobre el Castell-Palau de la població. Els altocúmuls són núvols mitjans que creixen al cel arrodonint-se amb la seva forma tan característica semblant al cotó fluix, es desenvolupen entre els 2 i els 6 quilòmetres a comptar des de terra, i popularment els anomenem cabretes. Solen anunciar el pas d’un front fred i això a vegades és sinònim d’inestabilitat de l’atmosfera. No ha estat així aquesta setmana.

I el cap de setmana es presenta variable. A vegades quan es fa una previsió de variabilitat es pot arribar entendre que no se sap ben bé com definir el què passarà i s’acaba dient com a comodí en l’encert del temps futur. Però el pronòstic per dissabte i diumenge és de variabilitat justificada. La situació demana dir-ho així: ens creuaran fronts pocs o gens actius que deixaran les jornades entre poc i mig ennuvolades. Una mica de tot i no gaire de res. Pel què fa temperatures podem dir que no seran molt fredes: les mínimes es quedaran properes als 5 graus i les màximes passaran dels 15.

Ja sabeu que també ens agrada comentar efemèrides astronòmiques destacades. I aquest diumenge n’hi ha una de ben original per observar: la superlluna. Al cel tindrem la lluna plena en el moment de l’any que la podrem veure més a prop, el què s’anomena el Perigeu. La podrem veure, ni més ni menys, que a 362.479 quilòmetres de nosaltres, la veurem un 14% més gran que habitualment i un 30% més brillant. Sempre diem que quan la meteorologia avorreix tenim l’astronomia com a alternativa. I aquesta vegada tornarà a ser així: sembla fet expressament.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.