10 desembre de 2019 a les 11:28

Primers contactes per a l’agermanament de la Bisbal amb el poble navarrès d’Altsasu

|

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i l’Ajuntament navarrès d’Altsasu estan treballant per tal d’agermanar ambdues poblacions. Així, aquest cap de setmana va tenir lloc a Altsasu una trobada entre Enric Marquès i Javier Ollo, alcaldes dels respectius consistoris. «Esperem poder signar l’agermanament ben aviat», ha augurat l’alcalde bisbalenc, que també ha avançat que la propera reunió seria a la Bisbal d’Empordà. La proposta d’agermanament avança a bon ritme i això també ha estat fruit dels diversos actes que s’han organitzat a la Bisbal per tal de denunciar el procés judicial i les penes a vuit joves del municipi navarrès implicats en una baralla amb dos guàrdies civils fora de servei. Enric Marquès també va aprofitar el seu viatge privat a Navarra per reunir-se amb familiars del jovent empresonat.

Sota la crida Llibertat Joves d’Altsasu, la Bisbal d’Empordà ja ha acollit dues grans jornades de suport i solidaritat amb el jovent navarrès empresonat. Entitats, empreses, l’Ajuntament de la Bisbal, l’Ajuntament de Corçà i un gran nombre de persones s’han bolcat a col·laborar els dos darrers anys en les activitats organitzades pel col·lectiu Poble Solidari. La darrera mobilització popular va tenir lloc el passat dissabte 21 de setembre.

El juliol del passat 2018 es va votar al Ple Municipal de la Bisbal una moció per protestar contra la judicialització que s’ha fet a nivell polític per part de l’Estat Espanyol d’uns fets concrets que s’haurien d’haver pogut solucionar a nivell local. El document demana la llibertat per a les 8 persones condemnades a penes que oscil·len entre els 13 i els 2 anys de presó per una batussa amb dos guàrdies civils i les seves parelles, ocorreguda en un bar de la localitat navarresa d’Altsasu la matinada del 15 d’octubre del 2016. Va ser aprovada per 12 vots a favor (ERC, CUP, ICV-EUiA i Compromís x la Bisbal) i 4 abstencions (PSC-Indpendents de la Bisbal i CiU). La moció pretenia demanar la llibertat immediata dels joves d’Altsasu i exigir la celebració d’un judici just i amb garanties per als acusats. També volia denunciar la manca d’imparcialitat de la justícia del règim espanyol i, a la vegada, reafirmar la defensa dels valors republicans com a garants d’una societat on l’arbitrarietat policial i judicial no hi pot tenir cabuda.