1 febrer de 2012 a les 13:03

Protecció Civil activa el Pla Neucat en fase d’alerta pel risc de nevades al litoral i prelitoral de Barcelona, Girona i part de Tarragona

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat activa en fase d’Alerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d’acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aquest matí. Les previsions d’avui indiquen un increment de la probabilitat del fenomen i la seva extensió al litoral i prelitoral de l’àrea metropolitana de Barcelona i al Tarragonès, fet que suposa el pas de risc de nevades moderat a risc alt, segons els criteris de establerts per la DGPC al pla Neucat .

Des d’ahir a la tarda estava vigent un avís de prealerta del Pla Neucat. La situació podrà afectar també a les comarques de la demarcació de Girona i de la Catalunya Central i de moment s’amplia la previsió des d’avui fins al dijous a la tarda. Demà dijous a la tarda el braç de precipitació es desplaçarà durant el dia cap al Nord i Est de Catalunya.

La cota de neu anirà baixant avui progressivament i al final del dia es situarà al voltant dels 200 metres. Durant el matí de demà dijous la cota de neu baixarà fins a nivell del mar.

Valors de risc:

Avui dimecres entre 13.00 i 19.00 h

Risc alt: Vallès Oriental

Risc moderat: Gironès, Pla de l’Estany, Garrotxa, Osona, Selva, Vallès Occidental, Bages, Anoia, Alt Penedès, Alt Camp, Baix Camp, Garrigues i Urgell

Risc baix: Priorat, Conca de Barberà, Segarra, Solsonès, Berguedà i Ripollès

Avui dimecres entre 19.00 i 01.00 de la matinada de dijous

Risc Alt: Vallès Occidental

Risc moderat: Selva, Maresme, Vallès Oriental, Osona, Bages, Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Urgell, Garrigues, Baix Camp i  Tarragonès.

Risc baix: Priorat, Segarra, Solsonès, Berguedà i Osona

La previsió per demà dijous de 01.00 de la matinada a 07.00 del matí indica:

Risc alt: Tarragonès

Risc moderat: Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Garraf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Barcelonès

Risc baix: Priorat i Conca de Barberà

Segueix vigent la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred i hi ha un avís del SMC per onatge a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Selva ampliant-se a la tarda a les comarques de Barcelonès i Maresme.

Recordeu els consells d’autoprotecció davant onades de fred i el consells d’autoprotecció per nevades

A les 12.30 el comitè tècnics de seguiment del Pla Neucat es reuneix al CECAT a la seu del Departament d’Interior per fer seguiment de la predicció i coordinar les accions de preparació a realitzar per part dels grups actuants, especialment atents a temes de mobilitat, subministrament elèctric i atenció social. Presidit pel director general de Protecció Civil, Manel Pardo, hi ha comandaments de Bombers, Mossos, Servei Català de Trànsit, DG de Protecció Civil, Salut, SEM, telèfon d’emergències 112, Cos d’Agents Rurals, Creu Roja, DG de Transports i Mobilitat, DG de Carreteres, Carreteres de l’Estat a Catalunya, Xarxa RESCAT, DG de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ADIF, RENFE, FGC i FECSA-ENDESA.

Els grups actuants estan mobilitzats per actuar en les properes hores en funció de l’evolució de la situació.