15 desembre de 2011 a les 20:53

Protecció Civil activa l’alerta per l’episodi generalitzat de forts vents a tot el territori la nit d’aquest dijous i aquest divendres

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha passat a fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades. Aquest matí, i d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja s’havia emès una prealerta del pla. Les últimes previsions confirmen una situació meteorològica de risc per vents a partir de mitja nit i per tot el dia de demà amb ratxes superiors a 90 km/h a tot el territori català. L’episodi de forts vents anirà augmentant la seva intensitat al llarg del dia i les afectacions més importants es donaran durant la tarda i vespre-nit als extrems nord-oest i sud de Catalunya. El vent serà de component oest i bufarà especialment reforçat als punts elevats.
A més, és molt probable que a les comarques del Montsià, el Baix Ebre i el Baix Camp les ratxes de vent superin els 126 km/h. Aquesta situació també pot donar-se, amb menor probabilitat a l’Alt Empordà i al Baix Empordà.
 
 
La Direcció General de Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, fa seguiment de la situació, l’evolució de les previsions meteorològiques i els eventuals incidents que es derivin del fenomen. La DGPC ha recomanat als municipis:
– Apliqueu les mesures específiques de prevenció quant al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, contenidors de brossa i arbrat en general.
– Recordeu que cal evitar deixar elements decoratius en espais que puguin caure al carrer (tendals, para-sols, banderoles…) i assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant (rètols, branques d’arbre que puguin ser arrancades pel vent…).
– Recomaneu anar amb precaució a totes les activitats a l’aire lliure i, si és possible, anul·leu-les.
– Tingueu precaució a Ports, Clubs nàutics i Confraries de pescadors sobre les mesures que es considerin convenients quant a amarratges d’embarcacions i pel que fa a la navegació.
– Reviseu les bastides, grues i elements d’obra que puguin ser arrancades pel vent i caure a la via pública.
– Estigueu atents a la informació meteorològica i, en especial, als avisos de seguiment que fa el CECAT.
– Doneu a conèixer a la població les mesures d’autoprotecció a prendre en cas de risc de forts vents.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i suspendre-les en cas necessari i demana que es segueixin els consells d’autoprotecció en cas de forts vents:
 
Si sou a casa
  • Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. 
  • Eviteu deixar testos o d’altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
 
Si sou a l’exterior
·        Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
·        No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.
·        No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
·        Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.
 
Si heu de viatjar
·        Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.
·        Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
·        Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Si feu una activitat de lleure
·        Aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d’aquell moment.
·        Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.
·        En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
·        Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
·        A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.