27 octubre de 2011 a les 8:55

Protecció Civil adverteix de l’arribada d’un front de pluges a partir d’aquest dijous al matí que s’intensificarà al llarg del dia

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha posat en situació de Prealerta el pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT arran de l’avís meteorològic que preveu l’inici d’un episodi de pluges intenses que s’iniciaria aquest dijous al matí i continuarà, intensificant-se, al llarg de divendres. Les precipitacions seran disperses durant el matí de dijous i especialment intenses a les comarques litorals i prelitorals. A partir del migdia les pluges es faran més extenses afectant també Girona, Catalunya Central i Prepirineu i Pirineus.
D’altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de risc de l’Estat de la Mar per demà dijous i passat demà, divendres, a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Maresme i la Selva. En aquestes comarques, les onades poden a superar els 2,5 metres d’alçada.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, la DGPC ha alertat els municipis de les zones afectades, als quals es demana que realitzin un seguiment de la situació i la vigilància dels punts d’actuació prioritaris, així com prendre les mesures adients per evitar l’accés de la població a les zones inundables, i desocupar lleres de rieres. Els episodis de pluges intenses en zones litorals són els que tenen un risc de causar danys més alts, ja que les rieres poden arribar a tenir el seu cabal al límit prop de la desembocadura, si els episodis són molt intensos o sostinguts en el temps.
 
El fenomen meteorològic que es preveu en quant a probabilitat de que es produeixin precipitacions intenses o molt intenses és força similar al que es va produir diumenge i dilluns.
 
Segons la previsió, a partir del matí es poden superar els 20 l/m2 en mitja hora a les comarques següents: Terra Alta, Alt Camp, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre,  Tarragonès, Alt Penedès, Baix Penedès,  Baix Camp,  Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Cap al migdia es faran extensibles a gran part del territori i guanyant intensitat en les comarques de Girona i en la zona prepirinenca i als Pirineus.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques.