3 novembre de 2011 a les 8:50

Protecció Civil adverteix d’un nou episodi de pluges acompanyades, en alguns punts, de forts vents

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat adverteix, d’acord amb els avisos del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de l’entrada d’un nou front de pluges  que afectaran el litoral i el prelitoral de Catalunya. D’acord amb aquesta situació, la DGPC ha emès una prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) i una prealerta del procediment especial del pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per situació meteorològica de risc per forts vents.
L’avís de situació meteorològica de risc, per comarques
A partir del matí, les comarques amb més probabilitat de veure’s afectades són el Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme i Tarragonès. Les pluges també podrien afectar les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Ebre, Baix Empordà, Gironès, Montsià, Pla de l’Estany, Ribera d’Ebre, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Pel que fa a la superació del llindar d’acumulació, més de 100 litres en 24 hores, pot afectar les comarques Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Selva, Solsonès, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Quant a l’avís de risc meteorològic per forts vents, el SMC estableix que les comarques que es poden veure afectades pel vent són: Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i Garrotxa.
  
Consells i recomanacions
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).
 
En quant a la situació de risc meteorològic per forts vents, La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i suspendre-les en cas necessari ESPECIALMENT A LES ZONES DE MUNTANYA, i la DGPC, a través del centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, ha demanat als municipis aplicar mesures específiques d’assegurament en relació al mobiliari urbà, com l’enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, grues, contenidors i arbrat en general, especialment a les zones més properes a la costa. Es recorda que cal evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes per tal d’evitar que el vent els pugui fer caure a la via pública. A més, es recomana recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.