16 novembre de 2011 a les 13:40

Protecció Civil baixa a prealerta el pla Inuncat per la normalització de les incidències tot i que es manté alt el cabal de rius i rieres a zones afectades

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat baixa a fase de prealerta el pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per què no es produeixen incidències significatives a la xarxa viària ni altres incidències relacionades amb l’episodi de pluges i a partir de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). 

En relació a l’avís d’intensitat de pluja, segons  la predicció del SMC encara s’esperen pluges a les comarques de litoral i prelitoral, especialment a la part central. Es registraran ruixats localment intensos que s’aniran retirant. Segons el SMC es preveu que es pugui superar el llindar de 20 l/m2 en 30 min., durant la tarda, a les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. 

Pel que fa a la predicció de risc per pluja acumulada no canvia i finalitza a les 13h. Respecte a l’estat de la mar, l’episodi de risc previst per el SMC finalitzarà a les 19h., i les comarques afectades son: Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf,  Maresme i Selva.

El telèfon d’emergències 112 ha atès avui 81 trucades relacionades amb l’episodi de pluges, i des de l’inici del front de tempestes la matinada de dilluns a dimarts, ha atès més de 470 trucades. Els Bombers de la Generalitat han rebut, entre les 07.00 i les 12.00 hores 29 avisos, majoritàriament, per incidències residuals de les pluges d’ahir.  

Dades dels embassaments:
Segons informa l’ACA, els embassaments tendeixen a l’estabilització i el cabal de les rieres i les lleres dels rius tendeixen a disminuir llevat el tram final del riu Ter que manté un cabal alt pel desembassament de l’embassament de Pasteral. 
Siurana: creix amb tendència estabilització, cota 483 m i 1,35m per sobre llindar sobreeixidor.
Foix: tendència baixar, 54 m i 2,4 m3/s per sobre llindar sobreeixidor.
Portbou: estable no arriba a sobreeixir.Pasteral: augmentat cabal amb aportacions importants 60 m3/s.
Boadella: tendència a créixer, però desembassa 9m3/s fins 16h que tancarà per què no plou Incidències viàries encara pendents de normalitzar.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la forta pluja localitzada a la zona de l’Alt Empordà hi ha totalment restringit el trànsit a la GIV-6101 a Pedret i Marzà i a la GIV-6226 a Garrigàs.  A més, des d’ahir al vespre a l’altura de Monistrol de Montserrat està tallat l’accés de la C-58 a la C-55 per esllavissades. L’SCT demana que s’extremi la precaució en la conducció davant les condicions meteorològiques adverses i  recorda que convé: 

– respectar els límits establerts i moderar la velocitat   
– mantenir la distància de seguretat entre vehicles    
– frenar amb suavitat i previsió   
– circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens

Tot i baixar a prealerta perquè no hi ha afectacions importants des de la DGPC  es manté la demanda de precaució ja que les pluges persisteixen i els cabals de rius i rieres segueixen sent elevats en les zones més afectades per les pluges. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció.