4 novembre de 2011 a les 14:13

Protecció Civil demana prudència davant la reactivació de l’episodi de pluges aquest divendres a la tarda

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) arran de l’actualització, que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de l’avís de situació meteorològica de risc per pluges i per mal estat de la mar. Pel que fa als vents, aquest matí s’ha donat per finalitzat l’avís del procediment especial del pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per forts vents.
Previsió per aquesta tarda/vespre

Pluges
Segons el SMC, l’avís referent a la superació del llindar d’intensitat pot afectar arreu del país. Els xàfecs seran extensos i localment aniran acompanyats de tempesta.
 
Durant la tarda, segons el SMC les comarques amb major afectació per risc de superar el llindar d’intensitat (20 litres per metre quadrat en mitja hora) seran lAlt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Els xàfecs podrien descarregar també a l’Alt Camp, Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Montsià, Pla de l’Estany, Ripollès, Segarra, Solsonès i Tarragonès.
 
Al vespre i fins la matinada, tot i que les previsions tendeixen a millorar, les comarques on els xàfecs poden superar el llindar d’intensitat són: l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Pel que fa al risc de superar el llindar d’acumulació (més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores), el SMC estableix que les comarques amb major risc d’afectació seran l’Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Occidental, Vallès Oriental.
 
Estat de la Mar
El SMC ha emès un avís de situació meteorològica de risc per Estat de la mar on es pot superar el llindar d’onades superiors als 2,5 metres (maregassa), amb mar de fons del sud. L’avís de risc afecta les comarques de l’Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Montsià, Selva i Tarragonès.
 
Incidències relacionades amb les pluges
El telèfon d’emergències 112, des d’ahir a la nit fins ara ha rebut 108 trucades relacionades amb urgències derivades dels ruixats. Els Bombers de la Generalitat no han rebut, des de les 11.00 hores i fins les 13.00 hores cap avís rellevant relacionat amb l’episodi de pluges. Des de les 07.00 hores fins ara tenen un acumulat de 35 serveis per incidències relacionades amb les pluges.
 
Afectacions viàries
En aquests moments, segons ha informat el Servei Català del Trànsit (SCT), a conseqüència de les pluges es mantenen les següents afectacions viàries: 
  • C1411B tallada a Manresa en els dos sentits de la marxa
  • C37Z tallada a Castellfollit del Boix en els dos sentits de la marxa
Des de l’SCT es demana als conductors que extremin la precaució en la conducció, atès que l’aigua a les calçades augmenta el risc d’accident de trànsit i més en situacions d’elevada mobilitat. Es recomana seguir aquests consells a l’hora de conduir:
  • respectar els límits establerts i moderar la velocitat
  • mantenir la distància de seguretat entre vehicles
  • frenar amb suavitat i previsió
  • circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).