15 novembre de 2011 a les 14:48

Protecció Civil eleva a alerta el pla Inuncat per les incidències provocades per la pluja a la demarcació de Tarragona i l’evolució prevista per aquesta tarda

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) a conseqüència a la concentració dels efectes del temporal a la zona de Tarragona i la previsió d’evolució en les properes hores cap a la demarcació de Barcelona i sud de Girona. Es recorda que la previsió afecta també a la resta de comarques de Girona i la demarcació de Catalunya Central.

Previsió meteorològica
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès tres avisos de perill meteorològic per aquest dimarts 15 i per aquest dimecres 16 de novembre, un per intensitat de pluja superior a 20 l/m2 30 minuts, un altre per acumulacions de pluja superior a 100l/m2 en 24 hores i un per estat de la mar per onades superiors a 2,5 m. En relació a l’avís d’intensitat de pluja, les precipitacions afectaran tot Catalunya excepte el terç nord-oest, seran generals i localment aniran acompanyades de tempesta. Avançaran de sud-oest a nord-est.

Segons les previsions del SMC, a partir del migdia d’avui dimarts les pluges intenses poden afectar, sobre tot, a les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental. Els xàfecs intensos també podran ser-hi presents a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Montsià, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Solsonès, Terra Alta i Urgell.

A partir de la tarda i fins la matinada, les pluges seran presents a les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l’Estany, Ripollès, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental. També podrien afectar les comarques del Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Priorat, Segarra, Solsonès i Urgell.

Pel que fa a pluja acumulada, augmenta la probabilitat respecte a la predicció emesa ahir que s’acumulin més de 100 l/m2 en 24 hores, entre les 7 hores d’avui i les 7 hores de dimecres a les comarques del terç est i litoral central de Catalunya, amb possible afectació al litoral de Tarragona i Terres de l’Ebre. Segons les previsions del SMC, les comarques més afectades seran l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l’Estany, Ripollès, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. També podrien arribar a superar el llindar d’acumulació les comarques de l’Anoia, Bages, Baix Ebre, Berguedà, Garrigues, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Terra Alta i Urgell.

En relació a l’estat de la mar, des de avui a les 13:00h i demà tot el dia es possible que hi hagin onades superiors a 2,5 m (maregassa) al litoral de Girona i Barcelona. Segons el SMC  les comarques amb més probabilitat d’afectació seran: Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme.

Incidències relacionades amb les pluges

La superació del llindar de pluja tant per intensitat com per acumulació a la zona de Tarragona ha provocat múltiples incidències.

Incidències viàries

 • TP 7225 Tallada a reus al Morell
 • T 725 pk 5 Tallada Ballisens
 • T 315 Sanatori Villablanca.
 • A7 circulació lenta zona Tarragona.
 • N340a Tallada Vila-seca- TGN: (implica tall accés Parc químic sud)
 • C31b Tallada alçada Tarragona (implica tall accés Parc químic sud)

Des de l’SCT es demana als conductors que extremin la precaució en la conducció, atès que l’aigua a les calçades augmenta el risc d’accident de trànsit i més en situacions d’elevada mobilitat. Es recomana seguir aquests consells a l’hora de conduir:

 • respectar els límits establerts i moderar la velocitat
 • mantenir la distància de seguretat entre vehicles
 • frenar amb suavitat i previsió
 • circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens

Incidències ferroviàries

En aquests moments, a conseqüència de l’acumulació d’aigua a les vies la circulació de trens entre Tarragona-Reus i Tarragona-Salou s’ha hagut d’interrompre, tot i que la situació comença a normalitzar-se i s’han obert els dos trams.. En aquest sentit la DGPC ha emès una prealerta del Ferrocat. Renfe ha activat un servei alternatiu per carretera pels trens de Llarga Distància del corredor mediterrani.  Les línies afectades són la R15 i la R16.

Tancament Aeroport de Reus

L’Aeroport de Reus resta tancat per acumulació d’aigua a les seves pistes. Tot i el tancament no estava previst cap vol per al dia d’avui.

Incidències per les pluges

El telèfon d’emergències 112, des de la passada matinada fins ara ha rebut 148 trucades relacionades amb urgències derivades dels xàfecs.

Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 07.00 hores i fins les 13.00 hores, 42 avisos relacionats amb l’episodi de pluges que ha afectat avui el país, bàsicament centrats a la zona de Tarragona. D’aquets avisos, només s’han fet 33 actuacions, ja que en molts casos els Bombers no han pogut actuar.

Per Regions d’Emergències (RE) els avisos s’han distribuït de la manera següent:

 • Girona:  4 avisos (tots actuacions per revisar punts inundables)
 • Lleida: 3 avisos (2 actuacions per inundació de baixos i neteja de calçada)
 • Tarragona : 28 avisos (20 actuacions, la major part dels quals son per inundacions a la via i vehicles que no han pogut continuar circulant per l’acumulació d’aigua) 10 d’aquests actuacions han estat a la ciutat de Tarragona i 8 a  Reus.  D’aquestes  actuacions destaquem una escola situada al c/ Tarradelles de Tarragona ciutat, que està encara en mòduls i un d’ells ha quedat aïllat per la pujada del nivell d’aigua. No hi ha hagut ferits.
 • Terres de l’Ebre: 4 avisos (ja tancats , només per inundació al carrer)
 • Metropolitana Nord : 2 avisos (2 actuacions per revisió de façana)
 • Metropolitana Sud: 1 actuació (inundació d’aigua a la via pública)
 • Centre: 0
 • Val d’Aran: 0 

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).