7 març de 2012 a les 14:47

Protecció Civil emet una prealerta del Procicat per risc de forts vents a l’Empordà, a l’extrem sud i a cotes altes del Pirineu i Prepirineu

 • També existirà risc per l’estat de la mar aquest dijous al litoral de l’Empordà
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha emès una prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades, d’acord a l’avís de vents que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que a partir d’aquesta matinada i durant tot el dia de demà podrà afectar a l’Empordà i a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. L’episodi de vent també afectarà a les comarques de les Terres de l’Ebre, tot i que amb menor probabilitat.
 
L’avís meteorològic indica la superació del llindar de ratxa màxima de vent superior als 25m/s (90 km/h) a les comarques del Pirineu i Prepirineu, especialment a cotes altes, i de 35 m/s (126 km/h) a l’Empordà i les comarques de Terres de l’Ebre. S’iniciarà a la 01h de la matinada de demà dijous i es preveu que s’allargui fins a la 01h de la matinada de divendres, amb el període de màxima intensitat durant la propera matinada i la tarda de demà dijous. El vent bufarà de component nord.
 
 
 
Estat de la Mar 
D’acord a l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indica que a partir de demà dijous a les 13h i fins a la matinada de divendres es poden produir onades a la mar superiors a 2,5 metres (maregassa) a la zona del litoral de l’Empordà, però amb una probabilitat relativament baixa.  
 
La DGPC recomana extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i adaptar-les als vents existents en cada cas, i demana que es segueixin els consells d’autoprotecció en cas que es pateixi una situació de forts vents:
 
Si sou a casa
 • Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. 
 • Eviteu deixar testos o d’altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
Si sou a l’exterior
 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.
Si heu de viatjar
 • Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
Si feu una activitat de lleure
 • Aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d’aquell moment.
 • Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.
 • En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.