7 febrer de 2012 a les 14:24

Protecció Civil: estat d’activació dels Plans i incidències

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté les següents fases dels Plans de Protecció Civil (14.19 h):

 

 • La DGPC manté activada la fase d’alerta del PROCICAT per fred i vent. Pel que fa a la previsió meteorològica per ondada de fred l’afectació es produeix sobretot a punts de la depressió central i l’episodi s’allarga fins demà. Les previsions per vent es mantenen i allarguen fins demà, per al dia d’avui algunes comarques augmenten d’intensitat i l’afectació es produeix majoritàriament al Pirineu i Pre-pirineu i sud de Tarragona. Pel que fa a la situació per demà les afectacions per vent es centraran a la franja nord de Catalunya. Davant d’aquesta situació de risc meteorològic per fred i vent us recordem els consells d’autoprotecció davant l’onada de fred i els consells d’autoprotecció davant les ventades  
 
 • La DGPC manté en fase de Prealerta el Pla Especial d’Inundacions de Catalunya (INUNCAT) a partir de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’episodi de mala mar, ambo nades que poden superar els 2,5 m d’alçada s’allargarà fins dimecres dia 8 al migdia a les comarques de l’Alt Empordà i Baix Empordà. Us recordem els Consells d’autoprotecció davant inundacions
 
 
 • La DGPC ha emès una prealerta del Pla d’Emergències per risc d’Incendis a Catalunya (INFOCAT), d’acord amb el risc d’incendi forestals, per a les comarques següents: Alta Ribagorça, Terra Alta, Pallars Sobirà, Ribera d’Ebre, Pallars Jussà, Priorat, Alt Urgell, Baix Ebre, Cerdanya, Montsià, Noguera, Baix Campm Solsonès,  Alt Camp, Bergueda, Tarragonès, Ripollès, Baix Penedès, Garrotxa, Alt Empordà, Pla d’Estany, Gironès i Baix Empordà. Us recordem els consells d’autoprotecció davant el risc d’incendi
 
 
Actualització de les Incidències viàries
El Servei Català del Trànsit (SCT) informa que com a conseqüència de la neu o el gel  en aquests moments  hi ha 7 trams de diverses vies afectats. Per demarcacions:
 
Lleida:
 • C-28 accés al port de la Bonaigua: tancat per risc d’allaus.
 • C-28 entre València d’Àneu i el Port de la  Bonaigua i també a l’altura de Naut Aran: obligatori cadenes.
 • C-142b a Naut Aran: obligatori cadenes
 
Girona:
 • C-38 a Molló: precaució per neu i plaques de gel.
 
Barcelona:
 • BV-4024 a Bagà i per accedir al coll de Pal: calçada tallada
 • BV-4031 a Castellar de n’Hug: obligatori cadenes
 
L’SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades i recorda que cal: 
 • augmentar la prudència en la conducció
 • moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes
 • incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions
 • conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments
 • evitar fer avançaments innecessaris
Davant les fortes ventades, l’SCT recomana en la conducció reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle i, en el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. Precisament com a conseqüència de fortes ràfegues de vent ha bolcat un camió a la C-14 a l’altura de Peramola (Alt Urgell) i en aquests moments es fa pas alternatiu. El conductor ha resultat il·lès i el camió encara és a la via i s’està esperant la grua que ve de Tàrrega.
 
A més, es recomana als usuaris que es mantinguin informats de les incidències viàries a través dels butlletins de les emissores de ràdio, el Twitter de l’SCT (@transit) i/o la pàgina web de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.