6 novembre de 2011 a les 21:54

Protecció Civil manté la prealerta del Pla Inuncat i informa que els cabals del Daró a la Bisbal s’han estabilitzat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase de Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, per la persistència de les pluges, que fan augmentar el cabal de rius per sobre del normal, especialment a les zones de la demarcació de Girona i Barcelona. També ha informat que els cabals del Daró a la Bisbal d’Empordà s’han estabilitzat. 
Cal extremar, doncs, les precaucions. Aquesta advertència és especialment important pel que fa als municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Seva, el Gironès, Pla de l’Estany i el Maresme.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, la DGPC ja ha fet arribar aquest avís de Prealerta als municipis i autoritats locals per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. La DGPC demana especial precaució en la proximitat de rius i rieres i evitar creuar guals o passos subterranis, excepte que estiguin degudament senyalitzats i segurs.
 
Situació dels rius segons informacions facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua:
 • Llobregat de Muga i Orlina: Els cabals a Peralada continuen creixents però amb una tendència a l’estabilització a 460-470 m3/s. Els cabals continuen sent molt elevats.
 • Muga: Els cabals a Castelló d’Empúries continuen creixent per les aportacions dels seus afluents (Llobregat, Orlina i Manol). Actualment el cabal és de 210 m3/s. La previsió és que aquests cabals es poden incrementar en les properes hores.
 • Daró: Els cabals del Daró a la Bisbal d’Empordà i a la Serra de Daró s’han estabilitzat.
 • Ter: El cabal a la desembocadura a Torroella de Montgrí es situa als 190 m3/s amb una tendència a crèixer però de forma més suau que les darreres hores.
Estat de la mar:
Es preveu que es puguin produir onades de més de 2,5 m a les comarques següents: Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme i Selva fins la nit, moment en el que aquest risc també s’amplia al Baix Ebre.
 
Hi haurà mar de fons de component est. El vent bufarà de component est, moderat amb cops forts i alguns de molt forts.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès des de les 00.00 h i fins a les 16.00 h un total de 148 trucades relacionades amb l’episodi de pluges.
 
Des de l’inici d’aquest últim front, el dia 3, el telèfon d’emergències 112 n’ha atès un total de 531 trucades.
 
Durant tot el dia s’ha registrat pluges intenses a la demarcació de Girona i comarques costaneres  del litoral i prelitoral de Barcelona i part de Tarragona, en aquest darrer cas en menor mesura. Totes les precipitacions recollides han estat d’intensitat entre mitja i moderada.
 
Amb tot, es preveu que es puguin superar els 100 l/m2 acumulats en 24 h a les comarques següents: Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Vall d’Aran, a més de l’Alt Empordà i el Baix Empordà (aquestes dues comarques s’afegeixen a la previsió, ja que a l’anterior no estava prevista la possible superació d’aquest llindar d’acumulació).
 
Destaca però, algun cas com el d’Espolla, on s’han recollit segons el Servei Meteorològic de Catalunya, 86,3 l/m2 des de les 00.00 h fins a les 14.00 h, o de Portbou, on s’han recollit 59,5 l/m2 en la mateixa franja horària. En l’altre extrem, i de forma aïllada, es té constància que a Certascan (Pallars Sobirà), s’han recollit 121,6 l/m2 en 24 h. 
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut 90 avisos relacionats amb la pluja i el vent entre les 00.00 i les 17.00 hores d’avui.
 
Això s’ha traduït en 71 sortides. La major part d’aquests avisos s’han fet per informar d’incidències a la xarxa viària, ja que en diferents punts, especialment a les comarques de Girona, hi havia trams amb pedres, arbres mig tombats, branques caigudes, fang i rocs que dificulten la circulació de vehicles, com és el cas de la via GI 682 pk 14.3, al terme municipal de Lloret de Mar.
 
En 9 de les sortides s’han inspeccionat baixos inundats o pisos afectats per degotalls o filtracions d’aigua. Igualment han fet revisions preventives en punts inundables, especialment a la demarcació de Girona, que és la que concentra el màxim de precipitacions acumulades les últimes hores i en la que els rius baixen amb cabals més elevats.
 
La distribució per Regions d’emergències d’aquests avisos és la següent:
 
 • Regió d’Emergències de Girona: 45
 • Regió d’Emergències de Lleida: 3
 • Regió d’Emergències de Tarragona: 5
 • Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre: 5
 • Regió d’Emergències Centre: 1
 • Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 22
 • Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 9
Des de Fecsa-Endesa, Adif i FGC s’ha informat a la DGPC que no hi ha cap incidència destacable.
 
La DGPC demana extremar la precaució en els desplaçaments en vehicle i especialment prop de rieres i rius, amb especial èmfasi en les demarcacions de Girona i Barcelona, on els cabals són força superiors als habituals en alguns casos com el del riu Muga.